De Sant Feliu de Guíxols a S'Agaró

Iniciarem la ruta des del port de Sant Feliu de Guíxols, concretament a la zona d'accés de la minúscula cala Jonca. En direcció oposada a aquest accés, trobarem les escales que ens portaran al camí de ronda que hem de seguir. Aquest camí de ronda transitarà paral·lel a una urbanització fins a endinsar-nos a una pineda (hem de seguir en tot moment les marques blanc-i-vermelles del GR-92). Abans d'això, passarem vora l'accés de la Via Ferrada Cala del Molí, l'única penjada sobre el mar. Des d'aquesta pineda, tindrem oportunitat de gaudir d'unes excel·lents vistes compostes de penya-segats de pedra i aigües de color turquesa. El camí vorejarà la costa fins a desembocar a una carretera que ens durà fins a la platja de Sant Pol. Creuarem la platja de Sant Pol de banda a banda pel seu passeig. Pel camí albirarem l'hostal La Gavina, molt popular per haver acollit el rodatge de la sèrie còmica de TV3 «Tres Estrelles». Un cop des d'allí iniciarem el camí de ronda més majestuós de tot el litoral gironí, obra de l'arquitecte Rafael Masó i Valentí. Si recorrem de principi a fi aquest pompós passeig, arribarem a la platja de Sa Conca, la qual ha estat escenari de nombrosos rodatges com «Simbad y la princesa» o «Los viajes de Gulliver».

De La Fosca a Castell

Podem iniciar la ruta al bell mig de la platja de La Fosca des d'on s'erigeix la Roca Negra, un petit illot de pedra de color fosc que dóna nom a aquesta platja palamosina. Tot seguit, enfilarem el camí de ronda en direcció nord cap al castell de Sant Esteve de Mar, el qual data del segle XIII i que, recentment, ha estat restaurat. Passada la fortificació, el camí segueix paral·lel a la costa fins a arribar a la pineda d'en Gori. Per als amants de la fotografia, la parada aquí és obligatòria, ja que des d'aquesta pineda albirarem un dels racons més bells de la Costa Brava: cala S'Alguer. Cala s'Alguer és un antic barri de pescadors que s'integra perfectament en el paisatge i que gaudeix d'una petita platja formada per còdols. Un cop passat s'Alguer, el camí de ronda discorre entre murs de pedra. El mur de terra endins delimita la finca del Mas Juny, conegut per les festes que s'hi celebraven i per on van passar importants artistes i personalitats de principi de segle XX. El camí acaba desembocant a la platja de Castell, una de les poques del litoral català que ha sobreviscut a la urbanització sense control d'anys enrere. A l'extrem septentrional de la platja s'erigeix el poblat ibèric de Castell que data del segle VI aC. Si deixem de banda el GR-92 -pel qual hem caminat tota l'estona- i ens endinsem pels senders locals, podem arribar fins a la barraca d'en Dalí, un petit taller que va ser propietat del pintor empordanès.

De Calella a Llafranc

Des de la platja del Port Bo de Calella de Palafrugell, el barri mariner més popular de Palafrugell, iniciarem aquest tram de camí de ronda eminentment urbà. Aquesta platja en particular, i Calella en general, és coneguda per les seves tavernes, les seves voltes -tan característiques i fotografiades- i per acollir la cantada d'havaneres. Mirant a mar i girant la vista cap a la banda esquerra, albirarem Cap Roig i les Illes Formigues. Cap a l'altra banda, direcció que hem de seguir, veurem la punta del Conill darrere de la qual hi ha la platja del Canadell. Després de travessar la platja del Canadell, el camí ressegueix els perfils rocosos vora el mar. Després de pujar un seguit d'escalinates, arribarem a Llafranc, un altre dels barris mariners de Palafrugell. Si volem seguir aquesta ruta més enllà, tenim la possibilitat de seguir amb el GR-92 el qual s'enfila per la carretera d'accés del far de Sant Sebastià, el més potent de tot el litoral català. Des d'aquesta talaia podrem gaudir d'unes vistes sobre el Mediterrani excepcionals.

De l'Escala a Sant Martí d'Empúries

Un bon lloc per iniciar aquest tram de camí de ronda és des de la platja de Riells de l'Escala Tot seguit, caminarem pel passeig del Mar en direcció nord. Al final d'aquest, a mà esquerra, s'ubica el nucli antic del municipi. Si seguim vorejant el litoral, passarem per davant de la platja de les Barques, un bon indret des d'on contemplar l'amplitud del golf de Roses. També pot ser un bon moment per degustar el producte estrella de la localitat: les anxoves de l'Escala. Seguint el traçat més proper al mar, enfilarem un bonic camí de ronda -perfectament condicionat- entre pinedes, dunes i les platges d'Empúries, les quals van ser la porta d'entrada dels grecs a la península Ibèrica. Des d'aquí podrem accedir al Recinte arqueològic d'Empúries i visitar l'antiga ciutat grecoromana. Si seguim pel camí, arribarem fins al petit nucli de Sant Martí d'Empúries, final d'aquest tram. Si decidim seguir la ruta cap al nord, tenim la possibilitat de seguir el GR-92 per l'interior, o bé per un sender arran de mar. En ambdós casos, la visita al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà és obligada.

De Cadaqués a Portlligat

Aquesta ruta surt de l'Oficina de Turisme de Cadaqués. L'ajuntament informa de forma detallada sobre aquesta caminada, que s'inicia en direcció a la riba esquerra de la badia fins a arribar a la riba des Poal. Al llarg de l'itinerari, veurem un dels pocs noraix que es conserven el poble, antic piló de pedra que servia per amarrar les embarcacions, a més de la casa on va estar allotjat Picasso, l'estiu de 1910. Una placa situada a la riba des Poal recorda els passejants la seva estada. Davant de la platja des Poal, hi ha una petita plaça amb una olivera des d´on surt el carrer de la Miranda, antic camí de Portlligat. Pujarem aquest carrer d´elevada pronunciació fins a arribar al càmping de Cadaqués. A la dreta del qual veurem l´ermita de Sant Baldiri i el cementiri del poble. L´ermita de Sant Baldiri és un temple barroc de l´any 1702. Antigament estava dedicat als Sants Abdó i Senent, les despulles dels quals, segons la tradició, vàren ser salvades pels cadaquesencs després d´un naufragi a Portlligat. En el passat els patrons dels pailebots que estaven refugiats a la badia de Cadaqués, pujaven fins a l´ermita per saber si la tramuntana bufava fort a Cap de Creus i si el temps ho permetia reenprenien la marxa rumb a França. Tot seguit, a l´esquerra de l´ermita, baixarem la carretera que ens conduirà fins a Portlligat, port natural de pescadors de Cadaqués. En aquesta cala, Dalí va situar la seva residència, perquè considerava que era l´indret més bonic del món, fet que el va portar a protegir aquest espai, essent declarat paisatge pintoresc l´any 1953.