L'hospital Josep Trueta de Girona ha posat en marxa la Unitat Funcional de Ginecologia Oncològica de Girona, que preveu atendre un centenar de pacients cada any. El servei va començar a funcionar fa tres mesos i està integrat per professionals de l'Institut Català de la Salut (ICS), l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i l'Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI). L'objectiu d'aquesta nova unitat funcional és millorar la qualitat de l'atenció, basant-se en una única porta d'entrada compartida per totes les especialitats, que es coordinen per atendre els pacients en un mateix temps i espai físic i que també planifiquen l'estratègia terapèutica de manera consensuada basant-se en l'evidència científica.

En el cas de la nova Unitat Funcional de Ginecologia Oncològica de Girona, compta amb la participació d'especialistes en ginecologia, oncologia radioteràpica, oncologia mèdica i infermeria, als qui posteriorment, al comitè que es realitza de manera setmanal, s'hi afegeixen també professionals de radiodiagnòstic i anatomia patològica. Tots plegats atendran pacients derivades dels centres de tota la regió sanitària de Girona, ja que en tractar-se de tumors relativament poc freqüents, les guies de pràctica clínica recomanen el seu tractament en centres amb un alt grau d'especialització.

La nova unitat es presentarà dijous en la primera Jornada Científica que organitza i que reunirà una cinquantena de professionals implicats en el tractament de les neoplàsies ginecològiques a la sala d'actes del Trueta. Al llarg del matí, i a través de diferents ponències, es posaran al dia dels diferents tractaments multidisciplinaris de càncers de cèrvix i ovaris, així com dels tractaments quirúrgics profilàctics de les pacients d'alt risc.