El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, admet que el cabal del Ter «és propi de l'època franquista». Així mateix es va expressar la setmana passada durant la seva conferència a Tribuna de Girona.

En el torn de preguntes Rull va ser qüestionat per la poca aigua que baixa pel gran dels rius gironins, i en la resposta el conseller va reconèixer una excessiva «detracció» dels recursos fluvials del Ter i un grau elevat de dependència per part de l'àrea metropolitana de Barcelona.

El titular de Territori va vincular els nivells baixos del Ter amb l'aplicació d'una llei predemocràtica i de fa més de 40 anys que fixa un cabal mínim ecològic de 3 metres cúbics per segon (3.000 litres per segon). Ho va fer però sense fer referència al Pla Sectorial de Cabals de Manteniment, una normativa aprovada al Parlament de Catalunya l'any 2006 que preveu uns volums mínims d'entre 3,6 i 5,9 metres cúbics/segon depenent de l'època de l'any al Ter.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) informa a la seva pàgina web que aquests nivells s'haurien d'incorporar «com a objectius a assolir a llarg termini» i proposa «una implantació progressiva, establint les dates temporals i els valors concrets».

En aquesta mateixa línia es va expressar el conseller Rull durant la seva xerrada. Va dir que «Catalunya ha de ser conscient de l'esforç i la solidaritat, i hem de ser capaços de donar retorn». I va augurar actuacions al Parlament que garanteixin per llei més cabal per al Ter.

Concretament a l'elaboració d'un Pacte Nacional de l'Aigua, una prioritat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ja va qualificar com a «més urgent que mai» durant la seva primera intervenció parlamentària el gener passat. Rull va explicar que el cap de l'Executiu català li va dir que el tema del cabal del Ter havia d'estar «sobre la taula del conseller», i que Territori preveu que aquest Pacte comporti una «millor gestió dels cabals amb uns nivells per ser complerts».

El riu Ter baixa aquests dies més ple del que és habitual gràcies a les pluges abundants de la setmana passada. El nivell ahir a la tarda al pont de la Barca de la ciutat de Girona era de 6,16 metres cúbics per segon (més de 6.000 litres). Uns valors que superen per poc els 5,96 metres cúbics mínims que fixa el Pla Sectorial, però que és possible que tornin a baixar a causa del dèficit d'aigua. La plataforma Aigua és Vida fa mesos que mesura cada dia el cabal del Ter, i denuncia que el riu té un dèficit d'uns 2 metres cúbics per segon.