L'expresident de la Diputació de Girona i exalcalde de Salt, Jaume Torramadé (Unió) ha resultat absolt d'abusos sexuals. La sentència del Jutjat Penal número 5 de Girona considera que no hi ha fonament que justifiqui una condemna per al polític, que va ser denunciat per l'exassessora d'Unió, Minerva Amador. Segons aquesta, Torramadé li hauria fet un seguit de tocaments al pit i els genitals durant el sopar d'inici de campanya electoral de 8 de novembre de 2012.

El fiscal sol·licitava que fos condemnat a pagar una multa de 3.600 euros i una indemnització de 1.000 euros, petició amb què l'acusació particular no hi estava d'acord, doncs demanava dos anys de presó pels abusos i 20.000 euros d'indemnització per danys morals. La sentència no és ferma i es pot recórrer.

La jutgessa, Pilar Abella, destaca que cap dels fets denunciants per l'exassessora han pogut ser demostrats. Sosté que Torramadé estava "eufòric" per l'inici de campanya i que només va mantenir "contactes físics fora de les zones citades", tampoc es creu que el polític reconegués al cap de protocol de la Diputació, Josep Maria Amargant, que havia abusat de l'exassessora. La sentència esmenta també que Amador, tot i haver trucat a l'Oficina d'Atenció a la Víctima del Delicte de Girona per ser atesa uns dies després dels fets, no es va presentar a la cita.

El testimoni de l'exassessora no és creïble perqué "davant fets tan greus ocorreguts el 8 de novembre de 2012 no presenta denúncia amb caràcter immediat" i no ho fa fins vuit dies després que Torramadé la denunciés per intentar extorquir-lo. La sentència destaca que no es pot assegurar que "el relat sigui ferma, reiterat i constant" per les diferències que presenten les seves declaracions a instrucció i al judici. A més no resulten verosímils els abusos "perqué tots els testimonis directes que estaven en el lloc dels fets no van veure cap fet il·lícit" i si es van produir tocaments al pit és "de pura lògica" que haguessin vist alguna cosa.

La sentència considera que el testimonin del cap de protocol de la Diputació no va aportar res al cas perquè "ni el testimoni sap explicar ni recorda els indicis, exposant els seus dubtes sobre la interpretació dels fets". Per tant, considera improcedent obrir diligències a Amargant per fals testimoni, com va sol·licitar l'acusació particular. El fet que publiqués un article explicant el que suposadament li havia comentat Torramadé "pot ser cert des de la perspectiva de la teoria del periodisme, però això no significa que tenga la mateixa validesa en el procés judicial".

Respecte els suposats danys morals, la sentència recull com els forenses van assegurar que no quedava acreditat que hagués patit un "episodi biogràfic estressant" arrel del sopar sinó que va tenir un canvi "vital significatiu, que va donar lloc a situacions desagradables persistents" a l'exassessora per la trascendència mediàtica.

Encara hi ha pendent celebrar el judici contra l'exassessora, a qui Torramadé va denunciar per extorsió perqué li hauria reclamat 50.000Torramadé a canvi de no denunciar-lo per abusos sexuals. L'expresident de la Diputació ja va fer esment a aquest assumpte durant el judici que l'ha declarat absolt indicant que no tenia intenció de cedir al xantatge sobre uns fets que no van passar.