Bescanó estrena el primer banc del temps gestionat per un centre educatiu a Europa, que l'institut La Miquela promou dintre d'un projecte Erasmus+ que realitza conjuntament amb un institut d'Eindhoven (Holanda). La iniciativa implicat les entitats socials del municipi, així com l'escola de Primària i l'Ajuntament.

Els 61 alumnes de segon curs d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) de Bescanó s'han format i han dissenyat el Time Banking 2.0 -tal com es denomina l'Erasmus-, que s'estructura al voltant d'una plataforma virtual amb un aplicatiu específic. El banc del temps entrarà en funcionament al setembre, quan els estudiants cursaran tercer.

Aquest és el sisè projecte europeu de La Miquela, un per cada curs de funcionament de l'institut. El seu director, Joaquim Cullell, va explicar que el centre promou la participació dels joves en el món del voluntariat, tant pels beneficis que l'activitat els reporta com per adequar-se al currículum del Departament d'Ensenyament, que a segon cicle d'ESO aposta perquè l'alumnat faci hores de voluntariat a fora del centre educatiu. Cullell va remarcar que es tracta d'«un banc del temps a nivell de poble».

Time Banking 2.0 és un projecte Erasmus+ bilateral, que La Miquela duu a terme amb l'institut Sint Lucas, d'Eindhoven, que ahir va ser a Bescanó per tornar una visita anterior dels gironins. El curs vinent es repetirà l'intercanvi, amb la previsió que 2 alumnes facin una estada de 3 mesos al municipi associat per tal de practicar l'anglès.

Ara, l'institut de Bescanó ja ha elaborat la imatge del banc del temps i ha garantit la participació d'entitats locals com Càritas -interessada en voluntariat per a les seves campanyes-, la Fira de l'Embotit, el Casal d'Avis -que ofereix les habilitats dels seus integrants a canvi de classes sobre el funcionament del WhatsApp, per exemple-, l'escola -que necessita suport per a les activitats extraescolars- i l'Ajuntament. A més de participar-hi com a voluntaris, els estudiants gestionaran la part tècnica del projecte, que implica «comprar i vendre temps». Així ho va resumir el director, qui va expressar el desig que aquest sigui el primer Banc dels Temps escolar a Europa.