27 de maig de 2016
27.05.2016

Netegen 70 hectàrees de l'Ardenya i Cadiretes per risc d'incendis

Forma part de la vintena de zones estratègiques a tot Catalunya on es faran treballs de prevenció

27.05.2016 | 00:00

El massís de l'Ardenya-Cadiretes concentra 25.000 hectàrees d'alt risc d'incendis forestals i històricament ha tingut episodis de grans focs. A més a més, és una zona transitada i amb urbanitzacions que tenen una població de més de 8.000 persones, una xifra que a l'estiu es multiplica. Tot això ha fet que sigui una de les vint zones estratègiques a tot Catalunya on el Departament d'Agricultura ha decidit fer-hi treballs de prevenció.

En aquesta zona en concret s'està actuant en prop de 70 hectàrees fent, sobretot, aclarides, podes de l'arbrat i estassades del sotabosc juntament amb l'arranjament de 8 quilòmetres de camins. Segons la consellera Meritxell Serret, que ahir va visitar la zona, «s'han d'evitar els incendis en aquests indrets però sí n'hi ha, cal ajudar perquè s'extingeixin el més ràpid possible i que afectin el mínim territori». Els treballs acabaran el juny amb un cost de més de 170.000 euros.

Les actuacions al perímetre de protecció prioritària (PPP) al massís de l'Ardenya-Cadiretes es basen en el Pla de prevenció d'incendis forestals. Consisteixen bàsicament en treballs d'aclarida i poda de l'arbrat i l'estassada de sotabosc o matollar així com la trituració de les restes generades. El principal objectiu és aconseguir reduir el volum de vegetació existent en aquesta superfície de 70 hectàrees, que es considera estratègica ja que la zona suposa una «oportunitat» d'actuació per als efectius d'extinció i poder així limitar la propagació de les flames.

Del que es tracta és de posar les màximes facilitats perquè en cas d'incendi, es pugui extingir «el més ràpid possible, afectant el mínim territori i sobretot reduint el risc de les persones que hi viuen», afirmava ahir la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, que va visitar la zona. A partir de l'anàlisi dels punts crítics s'ha calculat que un incendi podria cremar unes 7.000 hectàrees del massís. I en cas de vent de sud, les flames podrien arribar a saltar al massís veí de les Gavarres amb una afectació addicional de 5.000 hectàrees més. L'alta càrrega de combustible amb una gran continuïtat forestal i la presència d'espècies molt inflamables al sotabosc fan que aquesta zona sigui considerada d'alt risc d'incendis a la demarcació de Girona.

De fet, en aquesta zona ja hi ha hagut episodis de grans incendis forestals. El més recent, a Maçanet de la Selva quan l'any 2003 es van cremar 1.200 hectàrees afectant també urbanitzacions. L'any 1979, un incendi a la urbanització dels Pinars de Lloret de Mar va provocar la mort de 21 persones i l'any 1967, un incendi a aquesta mateixa localitat va afectar 5.000 hectàrees i es va estendre fins al límit de les Gavarres.

Cost de més de 170.000 €
Els treballs, que van començar el febrer passat i que està previst que acabin a finals de juny, s'han pogut tirar endavant gràcies a la col·laboració dels propietaris dels terrenys, que han donat la seva autorització. Inclouen tres sectors d'aquest massís forestal que pertanyen als municipis de Lloret de Mar, Vidreres, Caldes de Malavella, Tossa de Mar, Llagostera, Santa Cristina d'Aro i Sant Feliu de Guíxols. El pressupost que el Departament d'Agricultura hi ha destinat és de 170.388 €. Anteriorment, ja s'havien executat actuacions similars en altres sectors del massís així com actuacions d'emergència després de la nevada del 2010.

A Catalunya, el Departament fa actuacions de prevenció similars a una vintena de zones estratègiques, entre les quals hi ha el Cap de Creus, les Gavarres, el massís del Montseny, els Ports de Tortosa-Besseit o la zona del Moianès-Lluçanès.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook