La CUP va irrompre al Parlament amb les samarretes de David Fernàndez, però quan va canviar de cap de llista va presentar un candidat que vestia armilles i corbates. «Amb Antonio Baños es va recuperar l'estètica de l'esquerra», va exclamar Patrycia Centeno, la creadora del blog «Política y Moda», que aquest divendres va participar en una tertúlia sobre estètica i política al casal El Forn de Girona. Ho va fer, precisament, al costat de Baños, qui va defensar que l'esquerra «perd armes» si no entra en els codis de la roba.

«L'estètica neix amb la revolució francesa i pertany a l'esquerra», va recordar Centeno, que va remarcar que la moda «és revolució». «El sistema polític és amenaçador per defecte i l'estètica, amenaça», va destacar l'assessora en moda, que va afegir: «La roba ens identifica». De fet, Baños va considerar que la roba «deixa de ser una ximpleria quan els polítics es posen com cabres si parles malament de com vesteixen». Una situació que es produeix als passadissos de la cambra catalana cada vegada que algú llegeix un article de Centeno que l'assenyala.

«Tothom pot semblar ric quan vesteix, però mai ho serà. Aquesta és la gran trampa», va ironitzar Baños, que va reclamar no menystenir la moda perquè també és un llenguatge polític. Va posar com a exemple les samarretes de Fernández: «Quan portes una cosa en el lloc no correcte, confrontes el llenguatge». «Si et carregues els codis, pots avançar», va reivindicar l'exdiputat de la CUP, que va rebutjar vestir d'una manera uniformada fruit de les cadenes de roba. «S'ha perdut la roba com a eina de combat», va valorar Baños. També Centeno va lamentar que hagi desaparegut la cultura de botiguetes, sastres i modistes.

Corbates fora de lloc

En una de les anàlisis més recents d'estètica i política, Centeno va qualificar de falta de coherència que Pablo Iglesias es posi corbates per «respecte» als seus militants i que després també ho faci quan assisteix al Cercle d'Economia. «Això és ser mesell, capitalista i venut», va manifestar Baños, que va demanar que la gent sigui conscient del que compra i vesteix. Centeno també va subratllar que una altra mostra d'incoherència és que els líders de la política espanyola vesteixin firmes italianes i que l'uniforme de Donald Trump sigui «made in China».

Centeno va concloure que comprar la roba és com menjar: «No s'ha de consumir la moda com qui va al McDonald's».