Castelló d'Empúries preveu sancions d'entre 100 i 600 euros per als veïns que no col·laborin en la lluita contra el mosquit tigre, que s'età estenent massivament entre la població. De fet, es preveu una situació molt complicada a l'estiu per la seva "alta capacitat invasora", que causarà "perjudicis per al turisme", per l'elevat nombre de picades que ja ha generat i els riscos per a la població. El fet que s'hagin detectat molts punts propicis per a la cria d'aquest mosquit ha obligat l'Ajuntament a redactar una ordenança que s'ha aprovat inicialment per establir els mecanismes per un control integral de l'espai públic i el privat a tot el terme.

"El mosquit tigre l'any passat ja va atacar molt i aquest any ho farà més". Això és el que assegura l'alcalde, Salvi Güell, que posa de manifest que s'ha de tenir en compte que "ha plogut molt i no ha fet fred i, per tant, les larves que s'haurien mort no ho han fet i tindrem problemes". Per això, i davant la poca col·laboració ciutadana, va justificar que es veuen en la necessitat de fer aquesta ordenança, "per poder-la aplicar des de tots els àmbits, tant els privats com els públics i controlar tot el municipi tant del mosquit tigre com dels altres autòctons".

Segons Güell, l'ordenança té un caràcter preventiu però preveu sancions perquè "si la cosa s'agreuja i hi ha algú, per exemple, que no ens deixa entrar a casa seva, tinguem els mecanismes perquè es puguin eliminar els focus". Castelló ja ha viscut el que consideren poca col·laboració amb la plaga de les palmeres.

L'ordenança preveu que l'administració actuarà a l'espai públic per evitar les poblacions larvàries de l'aedes albopictus, i donarà eines als ciutadans per evitar que hi hagi punts de cria. És aquí on Castelló té un problema important: el seu terme és molt extens i amb molts "punts calents" que poden ser hàbitats. A més, hi ha un ampli parc de vivendes amb jardins que estan tancades durant molts mesos, o fins i tot anys. Aquí hi ha el risc que hi hagi aigua estancada en contenidors i objectes: pneumàtics, lones de plàstic, fonts ornamentals, testos... L'ordenança recull l'obligació de tenir-ho tot net i evitar l'aigua estancada, fins i tot en els solars. Algunes mesures establertes són: els plats de sota els testos han de ser retirats; a les fonts o basses decoratives es recomana tenir-hi peixos vermells que actuen de depredadors naturals; els forats naturals dels arbres s'han d'omplir amb materials inerts i cal buidar dos cops a la setmana els abeuradors.

Més enllà d'aquestes normes generals, però, hi ha espais específics problemàtics com els cementiris municipals, tallers mecànics i dipòsits de pneumàtics, circuits de karts i motos petites, clubs nàutics i ports, instal·lacions d'hivernatge de barques i parcel·les agrícoles i ramaderes. Tots ells han d'evitar l'aigua estancada. En el cas del cementiri, que és un lloc especialment problemàtic, es demana que els responsables dels drets funeraris foradin tots els recipients de la base perquè no s'acumuli aigua i, si no es fa, s'actuarà subsidiàriament. També es recomana posar flors artificials o mecanismes que no suposin aigua en un recipient.

Els tècnics seran els encarregats d'establir els tractaments en cas que calgui actuar. Hi haurà activitat inspectora i en el cas que els veïns "no permetin o dificultin l'activitat inspectora o bé incompleixin les instruccions" s'obriran expedients que poden arribar a sancions. Les lleus seran de 100 a 200 euros -per exemple, per tenir aigua estancada-; les greus de 201 a 400 euros -per incomplir requeriments o dificultar actuacions- ; i les molt greus de 401 a 600 euros -reincidència o incomplir requeriments quan hi ha perill per a la salut o pel benestar social.