El govern municipal de Figueres ha mostrat el seu rebuig a les activitats que l'Exèrcit ha organitzat aquest cap de setmana al castell de Sant Ferran amb motiu del dia de les Forces Armades, en què es van poder veure alguns nens empunyant armes de foc. L'alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, ha enviat una carta al ministeri de Defensa per mostrar la seva "preocupació" pel "foment de valors que inciten a la violència en menors d'edat". L'Exèrcit va obrir divendres i dissabte les portes de la fortalesa figuerenca amb exposicions de materials.

El Ministeri de Defensa ha organitzat aquest cap de setmana setze actes arreu de Catalunya per commemorar el dia de les Forces Armades, que se celebra anualment el 28 de maig. L'exèrcit va convidar diversos centres escolars gironins a participar d'una sèrie de visites guiades al castell de Sant Ferran divendres al matí.

L'objectiu de l'activitat era donar a conèixer als estudiants "la missió de l'Exèrcit en el món actual i el paper que desenvolupa per a la pau i la seguretat", segons va assenyalar el mateix Ministeri en una nota pública. Les visites van consistir en una conferència sobre les Forces Armades i exposicions de materials.

A partir de divendres a la tarda i fins dissabte també es van obrir les instal·lacions de la fortalesa al gran públic. Les famílies podien descobrir el pati d'armes i veure el material militar exposat. Entre d'altres, hi havia fusells i roba de camuflatge. Al llarg del cap de setmana es van poder observar alguns nens empunyant armes de foc i emprovant-se el vestuari militar.

Arran de les imatges, el govern de Figueres (CiU-PSC) va fer públic un comunicat per mostrar el seu rebuig a l'activitat organitzada pel Ministeri de Defensa. L'alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, s'ha queixat per carta al president del consorci del castell de Sant Ferran, Carlos Díaz Capmany, i a la delegació del ministeri a Girona. En la missiva, Felip transmet la seva "preocupació" pel "foment de valors que inciten a la violència en menors d'edat, uns valors que no comparteix i amb els quals considera que la ciutat no s'identifica".

El castell de Sant Ferran de Figueres és la fortificació feta de baluards més gran d'Europa i ha estat declarada Bé d'Interès Cultural. El castell està gestionat per un consorci públic amb representació de l'Estat, la Generalitat i l'Ajuntament de Figueres, i actualment està presidit per comandaments de l'exèrcit.

L'alcaldessa de Figueres va ressaltar que té previst reunir-se amb els representants de la subdelegació del Govern espanyol a Girona i amb la resta de membres del Consorci del Castell de Sant Ferran. "Tenim dret a defensar els valors cívic de l'equipament per més que sigui propietat del Ministeri de Defensa, no ens va agradar gens el que es va fer", assenyala.

Malestar generalitzat

Altres grups municipals, com ERC i la CUP, també han mostrat el seu rebuig als fets. Censuren la transmissió de valors "contraris" a la pau, el diàleg i la llibertat, que creuen que han de ser la base de l'educació dels joves. La portaveu de la CUP per Figueres, Natàlia Sánchez, va explicar que la seva formació ja havia denunciat l'acte prèviament que se celebrés. "Des de la CUP considerem que s'hauria d'haver actuat molt abans i no permetre aquestes visites". Sánchez també va criticar que no s'hagi fet res des de les mateixes escoles. "No és necessari introduir els nens i les nenes a la cultura de la guerra", va indicar. El grup també va aprofitar per condemnar la base militar de Sant Climent Sescebes, ja que segons el seu parer molesta la quotidianitat dels veïns de la zona.

Paral·lelament, part de la comunitat educativa també ha mostrat la seva discrepància amb l'organització d'activitats de caire militar adreçades als centres escolars que s'havien realitzat.