01 de juny de 2016
01.06.2016

Una explosió amb quatre ferits desllueix la primera Carlinada de Ripoll

Un replantejament de l'espectacle i les mesures de seguretat en marcaran la seva continuïtat

02.06.2016 | 15:08

Una guspira que va encendre la polvorera d'un trabucaire de la colla de Berga que diumenge participava en la primera Carlinada pels carrers del barri vell de Ripoll, va provocar quatre ferits. Entre aquests hi havia el fotògraf col·laborador d'El 9 Nou, Xavier Mas, que segons explica Isaac Muntadas en l'edició de dilluns d'aquest periòdic, va quedar ingressat a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, on havia estat traslladat. Un altre dels ferits també va ser portat a Vall d'Hebron, i els altres dos a l'Hospital de Campdevànol. El mateix periòdic apunta que la distància de seguretat entre els trabucaires i els que guardaven la pólvora només era de «tres metres» i que «hi havia poca seguretat» amb gent del públic i trabucaires fumant. També informa que després de l'accident es va suspendre un espectacle dels Diables de Ripoll i no es va tornar a disparar.

Rememorant una masacre

El 27 de maig de 1839, fa exactament 177 anys, Ripoll va patir l'episodi d'extermini més cruel de la seva història. En el decurs de la primera guerra carlina, les tropes comandades pel comte d'Espanya, van entrar a la vila després de sis dies de setge. Gairebé sis mil homes de l'exèrcit carlí van acabar finalment amb la resistència ripollesa.

El diari d'adscripció carlina El amigo de la verdad explicava que «hombres, mujeres, viejos, jóvenes, niños... todos caen bajo la formidable cuchilla del vencedor y a nadie se le da cuartel, si no a los refugiados en las iglesias. ¡Qué torrente de sangre!».

La destrucció del Monestir de Santa Maria va ser-ne la prova més fefaent. Fou una constatació de l'estat en què va quedar la vila, mig deserta i en ruïnes, amb més de mig miler de morts després dels enfrontaments.
Prèviament, els liberals ja havien iniciat el saqueig, assaltant el cenobi, incendiant l'arxiu, profanant les tombes comtals i assassinant dos monjos. Era quatre anys abans de la desfeta total, en uns anys d'enfrontaments on els ripollesos van ser doblement colpejats per la bel·ligerància entre els dos bàndols.

Trabucaires de tot Catalunya

Per rememorar aquells fets d'infaust record, diumenge al matí es va recrear la primera edició de La Carlinada, una recreació de la crema de la vila. Organitzat per l'Ajuntament de Ripoll, els Pedrenyalers i Trabucaires de Ripoll i la confederació de Trabucaires de Catalunya, es va escenificar la lluita entre els resistents i les tropes carlines. La Carlinada havia començat de bon matí amb un esmorzar de combat per a les colles trabucaires participants en l´esdeveniment. A 1/4 d´11 del matí, va començar el combat pròpiament dit al passeig Ragull, que després de superar la muralla posada per a l´ocasió sobre del pont del riu Freser es va anar acostant cap al centre del poble, fins que es va produir l´accident. Després d´això, la jornada es va acabar amb l´espectacle a la plaça de l´Ajuntament i l´ofrena floral al monument del 27 de Maig.

L'organització recomanava prendre precaucions d'una diada eminentment sonora a les persones amb problemes de sensibilitat auditiva. Hi van participar trabucaires de tot el país, en una representació que podria convertir-se en una cita habitual del calendari d'activitats festives de Ripoll, això sí, amb unes mesures de seguretat més estrictes. Els responsables de la trobada la reformularan per estalviar-se nous ensurts.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook