La subhasta dels terrenys de pastures del Roc Blanc, a la zona esquiable de la Molina, ha posat en risc les pastures de 2.000 xais. Dilluns el Departament de Territori tenia previst convocar un concurs públic per adjudicar la gestió d'aquesta parcel·la del terme municipal d'Alp propietat de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC). Però la subhasta va haver de ser paralitzada perquè faltava un pla de gestió forestal.

La setmana passada els ramaders ja havien mostrat la seva preocupació per l'existència d'aquest concurs, del qual asseguren que no se'ls va informar. La inquietud dels pagesos rau en el fet que els terrenys del Roc Blanc són utilitzats per fer la transhumància d’oví «des de fa més de 80 anys», segons va informar l'organització agrària Asaja. Aquesta entitat tem que el concurs podria afectar la transhumància de més de 2.000 caps de bestiar procedents de tot Catalunya. La presidenta d'Asaja, Rosa Pruna, va considerar positiu que la Mesa de Contractació decidís aturar el concurs i deixar-lo sense efecte. Assegura que amb això es dóna a entendre que els ramaders podran fer la transhumància, una activitat que comença aquesta setmana i s'allarga fins que arriba el temps de neu.

Critiquen falta d’informació

En aquest sentit, Asaja lamenta la falta d'informació que hi ha hagut al voltant d'aquesta subhasta, i es pregunta quina és la finalitat de treure a concurs aquests terrenys. En aquest sentit, l'organització agrària es pregunta si el concurs «té a veure amb el Pla Director Urbanístic dels dominis esquiables de la Molina-Masella», un projecte per potenciar aquests terrenys com a motor econòmic i turístic de la zona.

Fonts de la Generalitat van respondre que la subhasta té a veure exclusivament amb els «aprofitaments forestals i de pastures». La conselleria de Territori va explicar que l'àrea del Roc Blanc pertany a FGC, i que fa un temps va decidir treure'l a concurs públic per a la seva administració. Tanmateix, unes al·legacions en el plec tècnic van fer que Territori decidís consultar el Departament d'Agricultura. Aquesta última conselleria va recomanar l'elaboració d'un pla de gestió forestal. Com que Territori no tenia temps d'incloure aquest pla abans del dia que sortia a concurs (dilluns, 30 de maig), la Mesa de Contractació va decidir «desestimar-lo i deixar-lo sense efecte» de manera provisional, fins que no s'inclogui aquest tràmit.

Fonts d'Agricultura per la seva banda indiquen que esperen tornar a convocar el concurs posposat a mitjans de juny.

L'arrendador dels terrenys, un veí de Fontanals de Cerdanya, lamenta que va ser informat de la subhasta «fa un mes i mig o així, i mai de forma directa. No em van comunicar res». Recorda que fa molts anys que la Generalitat li ha anat cedint la gestió dels terrenys, però que l'aparició d'un altre interessat (un veí d'Igualada que ja havia pujat el seu bestiar al Roc Blanc amb anterioritat) ha forçat la convocatòria del concurs. «M'hi presentaré perquè sóc el primer interessat, però sap greu que s'hagi fet tot amb tanta pressa, perquè jo no sé què contestar als ramaders que em demanen si aquest any poden pujar el bestiar».

Les sospites d’Asaja respecte al pla director urbanístic per fusionar el domini esquiable de les pistes de La Molina i Masella tenen el seu origen en una reunió que la setmana passada es va dur a terme a l’Ajuntament de Das entre el director general d’Urbanisme, Agustí Serra i els veïns del territori.

La unió de La Molina i Masella

Segons informava La Vanguardia el diumenge 22 de maig, en aquesta reunió el responsable d’Urbanisme va explicar que aquest pla està en fase «inicial» i que s’estan recollint les suggerències dels ajuntaments, associacions i agents implicats.

Tanmateix, les explicacions de Serra no van acabar de satisfer els veïns, que van mostrar el seu temor que el pla director vagi en detriment d’un entorn natural d’alt valor. Els implicats també van lamentar manca d’informació per part del Departament, malgrat la visita del cap d’Urbanisme.