Aquesta setmana ha finalitzat la setena edició del Projecte Educatiu del Mosquit Tigre; una iniciativa de Dipsalut per implicar els més joves i les seves famílies en la lluita contra aquest insecte. Enguany hi ha participat prop de 7.000 nens i nenes de cinquè de primària d´escoles d´arreu de les comarques gironines.

El Projecte consta de sessions teòriques i pràctiques. Tècnics del Servei de Control de Mosquits expliquen les particularitats del mosquit tigre, el seu cicle vital, on diposita els ous, com es desenvolupen les larves i tot el que cal saber per evitar la proliferació d´aquest insecte. També mostren exemplars adults i larves de mosquit tigre perquè els alumnes aprenguin a reconèixer-los. Finalment lliuren a cada nen un estoig d´entomòleg amb el material necessari per prendre mostres a casa, al veïnat, a l´escola o en altres indrets habituals. Amb l´ajuda de pares i mestres, els petits recullen larves que, posteriorment, s´envien al laboratori. Aquests mostreigs serveixen per complementar els que fa habitualment el Servei de Control, però sobretot perquè els alumnes i les seves famílies s´adonin que tenen el mosquit en el seu entorn i que és a les seves mans evitar-ne la proliferació.

Més d´un 90% dels espais on cria el mosquit tigre són privats. Per això, des de Dipsalut, es fa especial èmfasi en la sensibilització ciutadana. Per poder controlar aquest insecte -vector de transmissió de malalties- cal que cadascú es faci responsable de casa seva. La manera és impedir qualsevol acumulació d´aigua, per petita que sigui. Cal prendre mesures com buidar periòdicament testos, gerros, cubells i altres estris que puguin acumular-ne, netejar les canaleres i tapar hermèticament els dipòsits d´aigua. Les administracions s´encarreguen de combatre´l als espais públics amb accions com l´aplicació periòdica de biocides per matar-ne les larves.

El Projecte Educatiu del Mosquit Tigre va néixer l´any 2009 i ja ha permès implicar 45.000 alumnes i, de retruc, les seves famílies en la lluita contra aquest insecte.