02 de juny de 2016
02.06.2016
Diari de Girona

Uns 45.000 escolars de Girona han après a combatre el mosquit tigre

Els alumnes han participat en el projecte educatiu sobre l'insecte impulsat per Dipsalut

02.06.2016 | 12:47
Una alumna observant larves de mosquit tigre · Diari de Girona

Aquesta setmana ha finalitzat la setena edició del Projecte Educatiu del Mosquit Tigre; una iniciativa de Dipsalut per implicar els més joves i les seves famílies en la lluita contra aquest insecte. Enguany hi ha participat prop de 7.000 nens i nenes de cinquè de primària d´escoles d´arreu de les comarques gironines.

El Projecte consta de sessions teòriques i pràctiques. Tècnics del Servei de Control de Mosquits expliquen les particularitats del mosquit tigre, el seu cicle vital, on diposita els ous, com es desenvolupen les larves i tot el que cal saber per evitar la proliferació d´aquest insecte. També mostren exemplars adults i larves de mosquit tigre perquè els alumnes aprenguin a reconèixer-los. Finalment lliuren a cada nen un estoig d´entomòleg amb el material necessari per prendre mostres a casa, al veïnat, a l´escola o en altres indrets habituals. Amb l´ajuda de pares i mestres, els petits recullen larves que, posteriorment, s´envien al laboratori. Aquests mostreigs serveixen per complementar els que fa habitualment el Servei de Control, però sobretot perquè els alumnes i les seves famílies s´adonin que tenen el mosquit en el seu entorn i que és a les seves mans evitar-ne la proliferació.

Més d´un 90% dels espais on cria el mosquit tigre són privats. Per això, des de Dipsalut, es fa especial èmfasi en la sensibilització ciutadana. Per poder controlar aquest insecte –vector de transmissió de malalties- cal que cadascú es faci responsable de casa seva. La manera és impedir qualsevol acumulació d´aigua, per petita que sigui. Cal prendre mesures com buidar periòdicament testos, gerros, cubells i altres estris que puguin acumular-ne, netejar les canaleres i tapar hermèticament els dipòsits d´aigua. Les administracions s´encarreguen de combatre´l als espais públics amb accions com l´aplicació periòdica de biocides per matar-ne les larves.

El Projecte Educatiu del Mosquit Tigre va néixer l´any 2009 i ja ha permès implicar 45.000 alumnes i, de retruc, les seves famílies en la lluita contra aquest insecte.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook