L'Ajuntament d'Olot ha signat el conveni de cessió i en règim de comodat i dels drets d'explotació del Fons fotogràfic Emili Pujol Planagumà. Teresa Pujol, filla del fotògraf, a través del seu fill, David Aguirre, i en nom de la seva família, han cedit a Olot i amb destinació a l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa, 101.175 fotografies.

En bona part són imatges de carrer. Emili Pujol (Riudaura, 1908 -Olot,1972) era ebenista, però al 1937 una ferida a la mà li va impedir fer de fuster. Acabada la guerra, es va construir una màquina del minut (revelava les fotografies en poca estona) i es va dedicar a la fotografia d'estudi i ambulant.

Els caps de setmana amb bicicleta primer i després amb Vespa recorria els aplecs i festes majors per fer fotografies de revelat quasi immediat. Més tard feia les fotografies amb una màquina Leica i la gent li anava a comprar les fotografies a la botiga que el 1949 va obrir al Passeig d'en Blai, on va treballar fins al 1972.

Les fotografies de Pujol documenten tant la vida quotidiana com els actes festius i socials de l'Olot dels anys quaranta, cinquanta i seixanta. Pel que fa a la comarca de la Garrotxa, documenten les activitats festives i religioses de Riudaura, les Preses, la Vall d'en Bas i altres poblacions fins a Sant Esteve de Llémena.

Les més de 100.000 imatges de l'arxiu suposen un increment molt important respecte del nombre d'imatges que conserva el centre, que, a 31 de desembre de 2015, abans de la donació de la família Pujol, era de 218.810.

Una primera pinzellada del fons es podrà veure en l'exposició Emili Pujol, fotògraf de carrer (1939-1972), produïda per l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa, que tindrà lloc al Museu de la Garrotxa de l'11 de juny al 15 d'agost, en el marc de la Biennal Olot Fotografia.