A la regió d’emergències de Girona hi ha 19 parcs de bombers de funcionaris. En aquests equipaments hi falten en aquests moments una quarantena d’efectius entre bombers i caps de parc.

La raó principal que fa que no hi hagi el nombre marcat per cada centre és que s’han produït jubilacions els darrers anys i, en canvi, això no s’ha traduït en la contractació de més efectius. Ara hi ha previstes una convocatòria de noves places de bombers professionals. Se’n convoquen fins a 153. Des de l’any 2009 no s’havien fet oposicions al cos d’extinció d’incendis i això es tradueix amb manca de personal.

El nombre òptim al parc d’Amer per exemple és de 21 bombers no voluntaris i, en canvi, actualment només hi ha 19 persones destinades a aquesta tasca. Això mateix succeeix al parc de bombers de Cassà de la Selva, on hi ha 18 efectius i en canvi el mínim de centre és de 21. D’altres parcs com el de Calonge, Roses i la Pera sí que compten amb el nombre d’efec­tius que segons la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament seria la mínima de centre. Unes dades s’han fet públiques en una pregunta parlamentària que va respondre aquest maig el conseller d’Interior.

El cap de la Regió d'Emergències de Girona, Enric Cano, explica que amb els bombers que tenen en plantilla actualment no s’està posant sota mínims cap parc sinó que el que es troben és que falten entre «35 i 40 bombers a la Regió per tenir la plantilla que cada parc hauria de tenir».

A cada parc es treballa amb quatre torns cada dia i amb els efectius que tenen actualment assegura que es pot treballar. Amb tot Cano afegeix que el mínim en general perquè un torn funcioni és de 3 bombers i que si això es produeix el que fan és desplaçar efectius d’un parc a un altre o bé fer-los fer hores extra. Afegeix que per evitar aquestes situacions treballen amb previsió de quatre dies.

Convocatòria insuficient

Amb tot, la situació com va passar fa un parell d’anys a vegades es pot complicar si els bombers decideixen no fer hores extra. Després hi pot haver parcs on faltin efectius i es trobin sota mínims i no arribin als tres. Cano diu que això no sol succeir si no és per algun tipus de reivindicació.

Afegeix, però, que la convocatòria de places de bombers professionals que el Departament d’Interior ha convocat no és suficient. Explica que servirà per «tapar forats» perquè a tot Catalunya se’n convoquen 153 quan a Girona ja se’n necessiten ara una quarantena. A més, el cap de la Regió d'Emergències de Girona destaca que els nous bombers no estaran en actiu fins a finals del 2017 i ara en canvi es preveu una «tongada» de més gent que es jubilarà durant l’any vinent.

Al parer de Cano «per anar bé en comptes de 153 haurien de convocar 300 places» i afirma que en tot cas des de la conselleria d’Interior s’és conscient de la manca d’efectius i que per aquest motiu, diu, si s’acaben aprovant els pressupostos de la Generalitat, està previst que se’n convoquin més.