02 de juny de 2016
02.06.2016

Girona registra sis donacions d'òrgans en quatre mesos, el triple que l'any passat

Entre el gener i l'abril, 29 pacients gironins s'han sotmès a un trasplantament i hi ha 77 persones en llista d'espera

03.06.2016 | 07:21
Un moment de la presentació de les dades de donacions i trasplantaments, ahir al Departament de Salut · ACN

Durant els primers quatre mesos de l´any les comarques gironines han registrat sis donacions d´òrgans, el triple que en el mateix període de l´any passat, quan van ser dos, segons les dades de l´Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT). El 2015, a més, ja va ser un any amb bons resultats de donacions a Girona, ja que a l´hospital Josep Trueta de Girona es van comptabilitzar 20 donants vàlids, més del doble que el 2014, quan eren vuit.

Coincidint amb el Dia del Donant, que se celebrava ahir, l´OCATT va fer públiques les dades de donants i pacients trasplantats i en llista d´espera. En el cas de Girona, són 77 els pacients que esperen un òrgan per a un trasplantament ­–l´any passat eren 91–. D´aquests, la majoria, 61, necessiten un trasplantament renal, mentre que nou n´esperen un d´hepàtic, quatre un de cardíac, dos una operació de pulmó i un altre, de pàncrees.

Entre els mesos de gener i abril, a més, 29 pacients de les comarques gironines han rebut un trasplantament, quatre dels quals amb un ronyó provinent d´un donant viu. Una vintena d´aquests trasplantaments han estat de ronyó, mentre que dos han estat de fetge, un de cor, tres pulmonars i tres més, pancreàtics.

Un 20% més de donacions
Segons les dades de l´OCATT, en el conjunt de Catalunya el nombre de donants d´òrgans -tant vius com cadàver- ha crescut un 20,4%. En el cas de les donacions de cadàver, en aquests quatrimestre l´increment ha estat d´un 40,24%, passant dels 82 d´ara fa un any als 115 a l´abril del 2016.

Les donacions per mort en assistòlia -amb el cor aturat- són les que han registrat un augment més important, per sobre del 85%, gràcies a la implantació d´un nou model de donació en nou dels 23 hospitals amb un programa de donació.

També han patit un repunt del 24,59% les donacions per mort encefàlica, després d´una certa estabilització per la reducció dels accidents de trànsit i l´efectivitat del codi ictus i el codi infart.

Destaca també un increment del nombre de donants de teixits, que en aquest primer quatrimestre ha crescut en un 51%: s´han obtingut 785 teixits de 494 donants, mentre que de gener a abril de 2015 se´n van obtenir 520 de 310 donants.

Segons les dades de l´OCATT, actualment el 83,54% de les famílies catalanes diuen sí a la donació d´òrgans dels seus familiars. A Girona, en aquests quatre mesos s´han registrat dues negatives familiar, una més que l´any passat.

Pel que fa al perfil del donant, és el d´una persona de 59 anys de mitjana. El 56% van morir per un accident cerebrovascular i un 5% per un traumatisme craneo-encefàlic a conseqüència d´un accident de trànsit.

D'altra banda, a Catalunya, un total de 1.266 persones estan en espera de rebre un òrgan: 1.011 esperen un ronyó; 166 un fetge; 36 un cor; 48 un pulmó; 4 un pàncrees i un pacient un intestí.

Segons va explicar el director de l´OCATT, Jaume Tort, dels 1.011 pacients que requereixen un trasplantament renal, 246 són hiperimunitzats, és a dir, que a conseqüència d´un trasplantament previ, una transfusió o un embaràs, desenvolupen una elevada taxa d´anticossos davant de teixits estranys, la qual cosa dificulta molt la recerca d´un donant compatible. Malgrat això, des del juliol del´any passat, l´inici de dos programes de suport per aquests pacients hiperimmunitzats, i fins al 31 de maig del 2016, s´han trasplantat 57 persones amb aquestes característiques a Catalunya.

Els hospitals catalans van batre l´any passat el seu rècord amb 955 trasplantaments i la tendència es manté a l´alça. Així, de gener a abril s´han fet un total de 375 trasplantaments a Catalunya, un 20,58% més que el mateix període de l´any passat. La majoria, 325, procedien d´un donant difunt i 50 de donants vius.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook