Durant els primers quatre mesos de l’any les comarques gironines han registrat sis donacions d’òrgans, el triple que en el mateix període de l’any passat, quan van ser dos, segons les dades de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT). El 2015, a més, ja va ser un any amb bons resultats de donacions a Girona, ja que a l’hospital Josep Trueta de Girona es van comptabilitzar 20 donants vàlids, més del doble que el 2014, quan eren vuit.

Coincidint amb el Dia del Donant, que se celebrava ahir, l’OCATT va fer públiques les dades de donants i pacients trasplantats i en llista d’espera. En el cas de Girona, són 77 els pacients que esperen un òrgan per a un trasplantament ­-l’any passat eren 91-. D’aquests, la majoria, 61, necessiten un trasplantament renal, mentre que nou n’esperen un d’hepàtic, quatre un de cardíac, dos una operació de pulmó i un altre, de pàncrees.

Entre els mesos de gener i abril, a més, 29 pacients de les comarques gironines han rebut un trasplantament, quatre dels quals amb un ronyó provinent d’un donant viu. Una vintena d’aquests trasplantaments han estat de ronyó, mentre que dos han estat de fetge, un de cor, tres pulmonars i tres més, pancreàtics.

Un 20% més de donacions

Segons les dades de l’OCATT, en el conjunt de Catalunya el nombre de donants d’òrgans -tant vius com cadàver- ha crescut un 20,4%. En el cas de les donacions de cadàver, en aquests quatrimestre l’increment ha estat d’un 40,24%, passant dels 82 d’ara fa un any als 115 a l’abril del 2016.

Les donacions per mort en assistòlia -amb el cor aturat- són les que han registrat un augment més important, per sobre del 85%, gràcies a la implantació d’un nou model de donació en nou dels 23 hospitals amb un programa de donació.

També han patit un repunt del 24,59% les donacions per mort encefàlica, després d’una certa estabilització per la reducció dels accidents de trànsit i l’efectivitat del codi ictus i el codi infart.

Destaca també un increment del nombre de donants de teixits, que en aquest primer quatrimestre ha crescut en un 51%: s’han obtingut 785 teixits de 494 donants, mentre que de gener a abril de 2015 se’n van obtenir 520 de 310 donants.

Segons les dades de l’OCATT, actualment el 83,54% de les famílies catalanes diuen sí a la donació d’òrgans dels seus familiars. A Girona, en aquests quatre mesos s’han registrat dues negatives familiar, una més que l’any passat.

Pel que fa al perfil del donant, és el d’una persona de 59 anys de mitjana. El 56% van morir per un accident cerebrovascular i un 5% per un traumatisme craneo-encefàlic a conseqüència d’un accident de trànsit.

D'altra banda, a Catalunya, un total de 1.266 persones estan en espera de rebre un òrgan: 1.011 esperen un ronyó; 166 un fetge; 36 un cor; 48 un pulmó; 4 un pàncrees i un pacient un intestí.

Segons va explicar el director de l’OCATT, Jaume Tort, dels 1.011 pacients que requereixen un trasplantament renal, 246 són hiperimunitzats, és a dir, que a conseqüència d’un trasplantament previ, una transfusió o un embaràs, desenvolupen una elevada taxa d’anticossos davant de teixits estranys, la qual cosa dificulta molt la recerca d’un donant compatible. Malgrat això, des del juliol del’any passat, l’inici de dos programes de suport per aquests pacients hiperimmunitzats, i fins al 31 de maig del 2016, s’han trasplantat 57 persones amb aquestes característiques a Catalunya.

Els hospitals catalans van batre l’any passat el seu rècord amb 955 trasplantaments i la tendència es manté a l’alça. Així, de gener a abril s’han fet un total de 375 trasplantaments a Catalunya, un 20,58% més que el mateix període de l’any passat. La majoria, 325, procedien d’un donant difunt i 50 de donants vius.