«El cert és que el rec de Can Sis Rals m´agradava molt i hi anava molt sovint. Després de rumiar-m´ho uns dies, vaig decidir posar un tub al rec per poder treure l´aigua i amb pals i fang vaig fer una bassa, on banyar-me», va escriure Josep Pujiula i Vila al llibre L´home de les cabanes, editat el 2001 en motiu dels primers 20 anys del Parc de les Cabanes. Després de la bassa va fer cabanes, laberints i torres. Construccions que hauria de cremar i desfer, però al final se´n va sortir i el Parc de les Cabanes va ser nomenat Bé Cultural d´Interès Local el 2014.

Trenta-cinc anys després de crear la primera bassa, Josep Pujiula (conegut com en Garrell, l´home de les cabanes i en Tarzan d´Argelaguer) va morir ahir al migdia de manera sobtada al Parc que havia construït, desfet i tornat a construir. En veure que li passava alguna cosa, un operari que treballava per la zona va donar l'avís. S´hi van desplaçar una ambulància i un helicòpter, però no hi van poder fer res.

L´Ajuntament de Castellfollit de la Roca -el poble on vivia- ahir va decretar dos dies de dol oficial i Argelaguer li dedicarà un homenatge. El centre cultural les Bernardes de Salt ha anunciat que estrenarà el documental del cineasta barceloní Ivó Vinuesa sobre la trajectòria de Pujiula. El film porta per títol L'últim barret d´en Garrell. Vinuesa va filmar el documental el dimarts (dia 31 de maig), al Parc.

«Entre una cosa i una altra m´hi vaig passar uns 4 anys, fent tot això, i ningú m´hi sabia», va escriure al 2001. «Ara amb una excusa, ara amb una altra, vaig anar construint cabanes -va seguir-. De fet, ja començava a fer goig tot allò i no va passar molt de temps abans que fos visible i la gent se n´adonés». Va continuar: «En fi, el fet és que encara no sé com va anar, però la qüestió és que la gent va venir a visitar les cabanes». Va explicar: «Al parc, hi han vingut més persones bones que dolentes».

Això no obstant, de nit fa uns 17 anys es va convertir en refugi de joves marginals i Pujiula va decidir cremar les cabanes. Quan va començar, l´autoritat va veure el foc i va aturar la destrucció. Més tard, li van fer desmuntar per causa de la construcció de l´A-26. Encara fa poc, va tenir problemes amb l´Agència Catalana de l´Aigua. Al final entre l´Ajuntament, el Consell Comarcal i els veïns ha pogut deixar un testimoni ordenat del Parc de les Cabanes. El Parc -un monument a la inquietud, l´amor a la natura i la constància- es troba ara a les guies turístiques.