Creu Roja de Girona va realitzar més 4.000 serveis preventius en actes de risc previsible el 2015, prop de 10.000 persones van rebre la seva atenció i més de 1.300 voluntaris van participar en aquestes accions, que inclouen prevenció terrestre, aquàtica, de transport sanitari i en emergències.

La presència de Creu Roja s'ha concretat en esdeveniments que concentren un alt volum de persones, ja sigui per la celebració d'actes públics o privats. Les característiques d'aquest tipus d'actes fan convenient organitzar dispositius preventius, que l'any passat va superar els 4.000 a les comarques de Girona.

Esport, oci o cultura

L'entitat humanitària forma part de dispositius de seguretat i protecció en una variada gamma d'esdeveniments esportius, culturals, socials, lúdics o festius. Per exemple, en les activitats organitzades en l'espai terrestre, la Creu Roja gironina va realitzar 1.108 coberture preventives, repartides en pràcticament totes les comarques.

Els serveis preventius, o dispositius sanitaris de risc previsible, són aquelles actuacions que Creu Roja porta a terme després d'una planificació prèvia amb l'objectiu de minimitzar les conseqüències per a la salut de les persones, en el cas que es produeixi qualsevol incidència sanitària mentre es desenvolupa l'esdeveniment.

En aquest sentit, en cada servei preventiu, Creu Roja de Girona aporta els recursos humans i materials necessaris per resoldre tot tipus d'incidències. Alhora, la presència de l'entitat humanitària assegura la posada en marxa immediata dels tres primers esglaons de la «cadena de la supervivència» -que consisteixen en l'activació del sistema d'emergències, l'inici de les maniobres de reanimació cardiopulmonar bàsica i la desfibril·lació semiautomàtica-, en el cas que es produeixi una urgència vital o una patologia temps-dependent durant la cobertura d'un servei preventiu.