La Policia Nacional ha detingut un veí de Palamós i una dona d'Anglès per cobrar de forma fraudulenta les prestacions de la Seguretat Social.

Formaven part d'un grup criminal que la Policia Nacional ha desmantellat i que majoritàriament actuava a Catalunya. Els agents també han acabat amb el seu entramat empresarial.

En total la Policia Nacional ha fet 57 detinguts per cobraments fraudulents de prestacions i impagaments a la Seguretat Social per valor de més de 2,1 milions d'euros. La gran majoria dels detinguts són ciutadans estrangers.

El modus operandi del grup criminal consistia a crear empreses fictícies sense activitat laboral, on donaven d'alta treballadors i sense pagar les quotes a la Seguretat Social. L'entramat empresarial estava compost per cinc empreses, dels rams de restauració, construcció, jardineria i serveis.

A banda dels 57 arrestats també hi ha 162 investigats, les quals també haurien aconseguit donar d'alta de forma fraudulenta a la Seguretat social a un total de 431 treballadors.

La Policia Nacional ha portat a terme l'operació amb la col·laboració de la Inspecció de Treball i Seguretat Social, d'acord amb el conveni signat pel Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social i el Ministeri de l'Interior.

L'operació policial es va iniciar a finals de juliol de l'any passat i ha acabat fa pocs dies.

Ha estat liderada pels agents del Grup 7 de la UCRIF de la Brigada Provincial d'Estrangeria i Fronteres de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya i també hi han col·laborat unitats de les diferents UCRIF com ara la Girona.

Les detencions a la província de Girona es van fer el mes d'abril. Hi ha una veïna d'Anglès de 25 anys de nacionalitat marroquina i un ciutadà marroquí de 33 anys que viu Palamós.

Ambdós van quedar detinguts per delictes de falsedat documental i per estafa. En el cas de la ciutadana marroquina va aportar contractes i nòmines falses a la Seguretat Social. En total va cobrar la prestació d'atur durant molt de temps. En total, des del 2012 va estafar més de 4.500 euros a l'Estat.

L'altre detingut és un veí de Palamós que va estafar durant 15 dies la Seguretat Social i en aquest cas el valor de l'engany és d'uns 200 euros.

L'entramat empresarial

Les empreses no tenien qualsevol tipus d'activitat laboral sinó que utilitzaven domicilis ficticis, donaven altes i baixes de forma continuada a un gran nombre de treballadors estrangers, i incomplien sistemàticament amb l'obligació d'abonar les quotes a la Tresoreria de la Seguretat Social, presentant descoberts per impagament de quotes que ascendeixen a un total de 1.275.127 euros.

En la constitució de les empreses mercantils figuraven dues persones d'origen magribí, una d'elles amb la nacionalitat espanyola, els qui eren coneguts pels investigadors per la seva vinculació amb moltes altres empreses fictícies. També va ser detingut el gestor que les administrava.

Aquestes empreses, que en el moment de la seva constitució declaraven activitats molt àmplies, a l'hora de la seva inscripció a la Seguretat Social en canvi només declaraven activitats relacionades amb la construcció, jardineria i serveis, donant d'alta un total de 431 treballadors.

Del total d'aquests, 118 van acumular els períodes mínims de carència establerts per accedir al dret de prestacions i subsidis, o per completar els mateixos, presentant les sol·licituds en diverses delegacions provincials, ascendint l'import total és de 843.404 euros.

D'altra banda, havien aconseguit tramitar i adquirir autoritzacions de residència altres 44 persones estrangeres.