La província de Girona es troba entre les set províncies on els robatoris en habitatges costen més cars a les companyies d’assegurances. El cost mitjà és de més de 1.500 euros. Una xifra que només es dóna a les províncies de Girona, Toledo, les Balears, Barcelona, Múrcia, Ourense i Guadalajara.

En canvi, els robatoris més modestos -menys de 1.000 euros- es donen a Palència, Astúries, Lugo, Àlaba, Saragossa, Àvila, Ciudad Real, Jaén, Cuenca i Les Palmes de Gran Canària.

Aquestes dades es desprenen de l’informe anomenat Els robatoris a les llars d’Espanya que ha elaborat Unespa (Associació Empresarial de l’Assegurança).

En l’anàlisi que fa Unespa també es pot veure com a tot Catalunya les assegurances han d’afrontar pèrdues per un assalt que superen els 1.500 euros. Per comunitats autònomes, a banda de Catalunya, Múrcia, les illes Balears i Castella la Manxa són les zones on el robatori típic d’habitage és més greu. En canvi, on ho és menys és a l’Aragó i Astúries, on les pèrdues per un assalt no arriben als 1.000 euros.

L’estudi també té en compte les zones més propenses a patir un robatori en els habitatges que estan assegurats. El lloc de Catalunya i, de fet, d’Espanya on n’hi ha més és a la província de Tarragona, amb un 65,72% més de possibilitats. En canvi, on és més infreqüent és a Navarra, amb un 66,34% menys respecte el conjunt d’Espanya.

A Girona, la probabilitat de robatori a les llars se situa en un 2,6% més que a la resta. De fet, segons detalla l’informe, aquesta demarcació es troba en l’onzè lloc de les províncies amb més probabilitat d’assalt.

L’anàlisi de les asseguradores també mostra que on hi ha més probabilitat de robatori és a les que es troben a la costa mediterrània, sobretot a Tarragona i Múrcia. Fora del litoral hi ha Madrid, on també hi ha molts robatoris d’aquesta tipologia.

També detalla que els lladres treballen tot l’any i no pas més a l’estiu com es creia fins ara. Segons l’estudi, els malfactors prefereixen els mesos d’hivern -gener i febrer- i el mes d’agost per assaltar els habitatges.

L’informe d’Unespa ha analitzat 80.000 robatoris que han patit entre els 10 milions d’habitatges que tenen assegurats.

Robatoris greus per Reis

Una dada curiosa d’aquesta anàlisi és també el dia de l’any que van ser més greus els robatoris a Espanya: va ser el dia de Reis. En canvi, el dia que els assalts van suposar unes indemnitzacions més baixes per a les asseguradores va ser el 15 de juliol de 2015.