L'última vegada que un ple ordinari de la Diputació de Girona va tractar sobre una medalla d'or de l'època franquista va ser el juliol del 2005. En aquella sessió, es va aprovar per unanimitat una moció que demanava retirar la medalla d'or de la província -concedida el febrer del 1959- a Francisco Franco. «Es podria qualificar el règim [franquista] de genocida cultural si atenem a les paraules de l'historiador Josep Benet i el definim com a qualsevol acte deliberat comès amb la intenció de destruir la llengua, religió o cultura d'un grup nacional, racial o religiós», argumentava el text del 2005 per treure la medalla a Franco.

Ara bé, en aquella ocasió no es va mencionar el títol de president honorífic de la Diputació que el juliol del 1945 es va atorgar a Franco. Tampoc les medalles d'or que -també en època franquista- la corporació va concedir a militars, ministres i caps del règim, com van ser José Lacalle Larraga, Alfonso Pérez Viñeta, Gonzalo Fernández de la Mora, Luis Carrero Blanco i Victorino Anguera Sansó. Els guardons havien quedat oblidats en el passat fins que aquesta setmana la CUP va alertar que es tracta de títols honorífics que encara es mantenen vigentsmantenen vigents, ja que l'únic que s'ha revocat -fins ara- ha estat la medalla d'or a Franco.

Per això, els darrers dies la Diputació ha revisat les actes de les sessions plenàries de l'època franquista i ha enumerat els diferents títols concedits. La corporació ha detectat els mateixos casos que va denunciar la CUP (sis medalles d´or i el títol honorífic a Franco). L'equip de govern de CiU -després de llegir els documents- ha plantejat no retirar una de les medalles. Es tracta del guardó atorgat a l'expresident de la Diputació Juan de Llobet Llavari, a qui el ple del gener del 1968 va concedir la medalla d'or per la seva «brillant tasca» al capdavant de la corporació.

El text del 1968 justificava que Llobet va començar la seva trajectòria a la Diputació el juny del 1956 dedicant part de la seva activitat «als pobles rurals, posant en marxa el servei de cooperació». També argumentava que va afrontar la problemàtica derivada del creixement de turistes amb una ampliació progressiva de la xarxa de carreteres, a part de «sorgir la somiada realitat de l'aeroport de Girona Costa Brava». Per les anteriors i altres raons, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha valorat: «Entenem que la medalla de Llobet es circumscriu a la seva feina de president».

«Va ser un reconeixement, de mèrit intern, a una trajectòria», ha afegit Vila, que ha avançat que el grup de CiU esperarà que la CUP presenti la moció que demanarà treure els títols honorífics per decidir si s'adhereix a la proposta. El president ha recordat que la previsió és votar la moció al ple ordinari d'aquest mes de juny.