Els presidents de les quatre diputacions provincials de Catalunya van debatre ahir el futur que consideren que haurien de tenir els organismes que lideren en la futura organització territorial catalana, tot i que van deixar oberta la qüestió de si caldria «refundar-les» o «suprimir-les». Els quatre presidents van participar en una conferència sota el títol «Diputacions: actors o observadors dels canvis al país?», realitzada al campus Ciutadella de la UPF en el marc dels esmorzars organitzats per la plataforma «alcaldes.eu» per abordar qüestions d'àmbit local.

El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, va valorar que les corporacions han de tenir «sempre el compromís de suport al Govern català» i es va mostrar favorable a la supressió de les diputacions i les províncies amb la seva substitució per les vegueries i pels òrgans de gestió corresponents.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, va recordar que les diputacions tenen com a funció principal la redistribució de recursos entre els diversos municipis per contribuir que els ciutadans tinguin uns millors serveis públics, cosa que igualment caldrà seguir garantint, va apuntar, al marge del que es decideixi sobre les institucions locals d'àmbit supramunicipal. Conesa va defensar que els ajuntaments tinguin un pes major en el repartiment de recursos econòmics entre les diverses administracions, a l'estil del que ja passa a països com Suècia, a part de reivindicar el principi de l'autonomia municipal.

Conesa va afegir que el primer pas -per implantar una nova estructuració territorial d'àmbit supramunicipal- podria passar per reconèixer, en primer lloc, les quatre províncies com a vegueries i a partir d'aquí contemplar els possibles canvis. En el sentit contrari, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va alertar que abans que suprimir cal reflexionar sobre el paper que estan desenvolupant ara mateix les diputacions.

Així mateix, des de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, va explicar en què consisteix el pla estratègic dissenyat per aplicar fins a l'any 2025 i va subratllar que no s'obligui els municipis actuals a haver d'unir-se a d'altres.