La Federació de Treballadors de l'Ensenyament d'UGT (FETE-UGT) ha convocat vagues parcials per avui i per dimarts de la setmana vinent, 7 de juny, així com també pel primer dia de classe del curs 2016-2017 i per tres dies més al setembre. Les retallades són el motiu de la protesta que aquest sindicat promou en solitari, tot i que ahir va demanar una reunió al Departament d'Ensenyament per discutir aquest assumpte juntament amb la resta de representants dels docents. La Conselleria els ha citat per d'aquí a 15 dies.

FETE-UGT espera que la resta de representants sindicals docents s'afegeixin a les vagues parcials a partir del setembre, però considera que les mobilitzacions no podien esperar més temps. Per això, avui i dijous ha convocat aturades de dues hores tant a Primària -de 9 a 11 del matí- com a Secundària -en aquest nivell, de 8 a 10.

«Malgrat la gravetat de les retallades a l'ensenyament públic, encara no tenim damunt la taula una proposta de mobilitzacions dels sindicats majoritaris», va afirmar FETE-UGT; alhora que va apuntar que «no ens tocava a nosaltres liderar aquest procés», ja que són l'última força sindical des de les eleccions del 2015.

Dilluns, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies va signar l'ordre de serveis mínims per avui, el 7 de juny i els dies 12, 14, 19 i 21 de setembre, que afecta el personal docent no universitari.

El llistat de greuges

El sindicat ha quantificat en 5.080 els llocs de treball que s'han perdut a l'ensenyament públic per la supressió de la sisena hora a Primària i ha calculat que la desaparició de la indemnització per jubilació voluntària als 60 anys equival a 14.000 € per professor. Entre els seus arguments per anar a la vaga també hi ha la pèrdua del 50% del sou en les baixes de 3 dies, del 75% a partir del quart i fins al 21è i del 100% quan s'allarga més temps. El llistat de greuges de FETE-UGT continua denunciant la reducció del salari des del 2010, la no cobertura de baixes des del primer dia que es produeixen, la creació del terç de jornada per al professorat substitut, la supressió del fons d'ajuda social o la no convocatòria d'oposicions des de 2011.

Les queixes, però, no acaben aquí ja que també inclouen l'augment del nombre d'alumnes per aula en un 20%, l'increment de la jornada lectiva, la supressió de línies de P3 o que Ensenyament no pagui el juliol als substituts. La crida a la vaga de FETE-UGT té el lema «recuperem l'orgull» i alerta de la repetició d'unes retallades que ara s'allarguen sis anys.

Exigència de tots els sindicats

En paral·lel, els quatre sindicats educatius majoritaris de Catalunya, Ustec·STEs, CCOO, Aspepc-SPS i, també, UGT, just abans de la mesa sectorial d'ahir van entrar al registre del Departament una petició per iniciar un procés de revertiment de les retallades. La responsable de la Federaicó d'Ensenyament de CCOO, Marta Tejedor, va argumentar la seva demanda amb el fet «que hi ha un augment de pressupost i del PIB però no s'està revertint en les condicions de l'ensenyament públic». A la mesa, els representants de la Conselleria van notificar-los que acceptaven la reunió. Els sindicats havien anunciat que si Ensenyament no responia favorablement a aquesta petició estaven disposats a convocar mobilitzacions.

Sobre la convocatòria de vaga de FETE-UGT, CCOO considera que aquest no és el moment oportú i que, en tot cas, la promourien amb el conjunt de l'àrea pública.