Els Mossos d'Esquadra han desmantellada una organització criminal de falsos revisors de gas que va actuar a Llançà, l'Escala i Calonge.

Aquest grup ha estafat més de 580.000 euros a persones d'edat avançada a tot Catalunya. Per aconseguir els diners, feien servir un mètode, que segons la policia, no s'havia fet servir fins ara: utilitzaven un datàfon per realitzar els cobraments fraudulents.

A una de les víctimes li van estafar 41.000 euros en 41 pagaments diferents.

Els agents de la Divisió d´Investigació Criminal adscrits a la Unitat de Multireincidents de l´Àrea d´Investigació Criminal de Barcelona van detenir, entre l´1 i el 3 de juny, 13 persones com a presumptes autores dels delictes de pertinença a organització criminal, estafes agreujades continuades, estafes bancàries, coaccions i furts a interior de domicili.

Els investigadors van tenir coneixement que un grup d´operaris de gas, que operava a tot el territori català, s´aprofitava de la vulnerabilitat de certes persones per tal de realitzar reiterades revisions de gas innecessàries, falses o inexistents, emprant en algunes ocasions la coacció. Amb aquestes revisions obtenien uns beneficis econòmics molt grans que es repartien entre els autors materials dels delictes i els líders de l´organització.

Aquests operaris de gas treballaven sota la cobertura de societats mercantils legalment constituïdes per testaferros, que tenien una vida molt curta. Quan tenien coneixement que la societat podia estar essent investigada, la tancaven i n´obrien una altra al cap de poc temps, amb nous testaferros però amb els mateixos responsables reals, administratius i operaris.

En tan sols cinc anys havien constituït un total de sis societats mercantils, i l´organització criminal la lideraven dues persones d´origen libanès -pare i fill- que actuaven des de l´any 2012 amb total impunitat.

La investigació va deixar palès que es trobaven davant d´una organització criminal que operava des de 2012 i que actuava amb una actitud totalment depredadora envers les víctimes més vulnerables per raó de la seva edat o condició psíquica, ja que en cas de trobar una víctima vulnerable l´assetjaven moltes vegades fins esgotar tots els seus recursos econòmics i l´estafaven any rere any perquè sempre conservaven les seves dades.

Inici de la investigació amb un malalt d'alzheimer de 80 anys

En un dels fets, que és el que motiva l´inici de la investigació, els agents van acreditar que una de les víctimes, un home de 80 anys malalt d´Alzheimer, va realitzar 41 pagaments per valor de 41.000 euros, 26 dels quals amb targeta de crèdit i, els restants, en efectiu. En algun dels casos els operaris de gas acompanyaven la víctima a un caixer per tal que retirés els diners.

En el decurs de la investigació, els policies van acreditar la comissió de 21 fets penals a vuit víctimes a l'Escala, Llançà, Calonge, Barcelona, Santa Perpètua de la Mogoda, Mataró i Santa Coloma de Gramenet.

En total, els investigadors tenen acreditat que els delinqüents van obtenir 588.000 euros només dels pagaments que feien les víctimes en concepte de les revisions de gas amb targeta de crèdit, tot i que la xifra és molt més elevada ja que la majoria dels pagaments es feien al comptat.

Un cop van tenir tota la informació recopilada i les víctimes plenament identificades, l´1 de juny van dur a terme un dispositiu a les localitats de Barcelona, Cornellà de Llobregat, Martorell, Pineda de Mar i Cubelles, que va permetre la detenció de tretze persones com a presumptes autores dels fets delictius. Entre els detinguts hi figura el cap de l´organització, així com dos testaferros i deu operaris.

En els escorcolls els agents van comissar 5.500 euros, documentació de les societats investigades i ordinadors amb informació de les empreses.

Quan els detinguts van passar a disposició del jutjat es van realitzar rodes judicials d´identificació amb les víctimes dels fets. Després de declarar en seu judicial, el jutge va decretar la llibertat amb càrrecs per als detinguts.

Consells de seguretat

Els Mossos d'Esquadra davant de les estafes recorden que les revisions obligatòries de gas sempre són comunicades per correu aproximadament un mes abans. I que en cas de dubte, es recomana trucar a la companyia per confirmar-ho.

També destaquen que el cobrament de les revisions mai les farà la persona que realitza la inspecció. Sempre es cobrarà a través de la factura del gas.

Per evitar ser enganyat recomanen que es demani sempre la identificació al personal de companyies d'aigua, llum, gas o telèfon i, si es té algun dubte, no se'ls deixi passar o que es truqui a un familiar.

Per últim, remarquen que no s'ha de lliurar documentació amb dades de caràcter personal. I també recorden que a vegades amb l'excusa de conèixer el consum o de comprovar si les dades són correctes, a vegades demanen un document o una factura. Avisen que no es lliuri aquesta documentació, ja que les dades poden ser utilitzades per a altres finalitats delictives.