Els Mossos d'Esquadra van detenir ahir quinze persones en un operatiu contra el tràfic de marihuana a les comarques gironines.

Els investigadors feia temps que seguien la pista a una xarxa de narcotraficants que tenia cultius a l'interior de diferents cases de la urbanització de Vallcanera de Sils, Can Fornaca de Riudarenes i també a la ciutat de Girona. Finalment ahir, a primera hora del matí, agents de l'Àrea d'Investigació Criminal (AIC), policia científica i unitat de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) van fer nou entrades i escorcolls simultanis a diversos domicilis vinculats a la banda organitzada.

Sis dels escorcolls es van fer a la urbanització Vallcanera de Sils, dos més a Can Fornaca de Riudarenes i el darrer escorcoll es va fer a la ciutat de Girona. Durant els escorcolls, els Mossos d'Esquadra van decomissar més de 5.000 plantes de marihuana. A més, van intervenir nombrosos ventiladors, làmpades, comptadors, fertilitzant i utensilis que els arrestats feien servir per cultivar la droga.

Entre les entrades que es van fer en el marc de l'operatiu a Sils, els Mossos d'Esquadra van escorcollar una casa situada al número 15 del carrer Pau Casals. D'allà, els agents es van emportar detingut el matrimoni que hi viu i van localitzar una plantació de marihuana en diverses estances. Durant l'escorcoll, la policia va treure del garatge nombrós material per afavorir el creixement de la droga (làmpades, ventiladors, comptadors, etc.). "Segons els rumors que corren pel poble, un dels detinguts sí que es dedicaria habitualment a comprar i vendre droga" va puntualitzar l'alcalde de Sils, Martí Nogué, qui va ressaltar que l'operatiu no va causar alarma entre els veïns de la zona. "Els Mossos m'han trucat a primera hora per avisar que farien aquesta actuació i per si calia tranquil·litzar algun veí" va precisar el batlle de Sils. L'operatiu policial tampoc va agafar per sorpresa l'Ajuntament de Riudarenes que també estaven alertats del que havia de succeir. "Ens han avisat abans de les vuit del matí, així que ja sabíem que passaria" va ressaltar l'alcalde Jordi Gironès qui va remarcar que l'operatiu no va causar cap problema als veïns de Can Fornaca. "Al contrari, estan contents que es facin aquestes actuacions" va dir Gironès.

En total, durant l'operatiu que va tenir com a epicentre les dues urbanitzacions de la Selva, els agents van detenir quinze sospitosos de formar part de la xarxa de narcotraficants.

Segons la investigació, es tractaria d'un grup criminal perfectament organitzat, amb un líder que s'encarregava de distribuir els cultius i gestionar el tràfic de la droga. La resta de membres de la banda, se centraven a tenir les plantacions d'interior de marihuana, que servien per abastir la xarxa de narcotràfic. Està previst que demà passin a disposició del jutjat instructor de Santa Coloma de Farners.

Sis detencions a l'abril

L'última actuació policial que es va dur a terme en aquestes poblacions selvatanes va ser el passat mes d'abril quan els Mossos d'Esquadra van desarticular un grup criminal que es dedicava a robar en domicilis i empreses de Barcelona i Girona. Fruit de les entrades es van detenir vuit persones, una a Badalona, una altra a Barcelona, quatre a Riudarenes i dues a Sils com a presumptes autores de tres delictes de robatori amb força a empresa a Badalona, tres robatoris amb força a domicilis a Girona, set furts d'ús de furgonetes i delictes de receptació.

En aquella operació es van intervenir una gran quantitat d'objectes sostrets -el valor dels quals pujava a més de 25.000 euros- i es van desmantellar tres plantacions de marihuana, totes elles a Girona. Entre els detinguts hi havia una dona de 32 anys que acumulava més de 25 antecedents policials, principalment, per delictes contra el patrimoni i que seria la líder del grup, juntament amb la seva parella sentimental.