La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Banyoles reclama contundència a l'Ajuntament i que multi els bancs propietaris de pisos buits a la ciutat, així com també li exigeix que obtingui lloguers socials per a famílies desnonades que ocupen habitatges sense subministraments bàsics.

La PAH va expressar aquestes demandes al regidor d'Habitatge, Jordi Congost, en la seva última reunió mensual -el 26 de maig-, també amb tècnics municipals. Ahir, va refermar que la política municipal en relació amb les entitats bancàries passa per negociar i no per sancionar. I pel que fa a les famílies que han perdut el pis i n'ocupen de buits, va remarcar que «a l'Ajuntament donem prioritat a les famílies que estan en el procés»; és a dir, que acuden a l'Oficina local i comarcal d'habitatge de Banyoles i el Pla de l'Estany.

El col·lectiu va explicar a través d'un comunicat que va sortir de la trobada «amb la mateixa sensació de cada mes, pensant que no hem avançat molt» i va atribuir «aquest estancament» a «la poca voluntat política del regidor d'Habitatge», tot apuntant que el personal tècnic fa la feina que els pertoca. La plataforma no va obtenir respostes satisfactòries ni a la petició d'aplicar mesures urgents per garantir el dret a l'habitatge i la llum, el gas i l'aigua, ni d'aconseguir lloguers socials per a famílies que ocupen pisos buits de bancs. L'entitat va dir que l'Ajuntament ha acordat empadronar-les en aquests habitatges.

«Cap desnonament en 3 anys»

Jordi Congost va insistir que Banyoles «aposta per negociar i no sancionar perquè als ajuntaments que han sancionat ni els han pagat la multa ni els han donat pisos de lloguer social»; i va afegir que «hi ha algun cas judicialitzat i amb sentències que no els han donat la raó», en al·lusió a Girona. El regidor va defensar l'èxit de la política banyolina tot remarcant que «tenim pràcticament 30 pisos de lloguer social» i que fan «mediació directa amb el banc per evitar el desnonament de famílies -5 en l'actualitat-. El resultat: cap desnonament en 3 anys», va assegurar.

Sobre les famílies que, en paraules de la PAH, «han decidit recuperar pisos buits dels bancs» perquè no tenien cap lloc per viure, el regidor va explicar que negocien el lloguer social i, en conseqüència, els subministraments amb les persones que es dirigeixen a l'Oficina local i comarcal.

Les xifres són un altre motiu de discrepància entre Ajuntament i PAH, ja que aquesta dóna per bons els 127 pisos buits a Banyoles quantificats per la Generalitat mentre que el regidor afirma que «no s'ajusta a la realitat, són la meitat» perquè hi ha una gran mobilitat.