Noruega és el destí de les primeres pràctiques internacionals del cicle de Grau Superior de Disseny i Moblament de l’institut Josep Brugulat de Banyoles, que quatre estudiants -tres noies i un noi- faran fins al 30 de juny per tal de treballar amb empreses constructores de cases de fusta.

Es tracta d’una prova pilot que s’estrena aquest curs i per a la que l’institut ha seleccionat alumnes amb un bon nivell en la seva especialitat i també en anglès, ja que l’experiència potencia tant l’aprenentatge professional com el lingüístic.

Els participants

Els joves que participen en l’experiència són Laia Camps, Laia Fabregó, Núria Teixidor i Íñigo Sáenz, que el passat divendres van marxar a Bergen, una ciutat costanera situada al sud-oest de Noruega. I ho van fer tot just una setmana després d’acabar el curs, dintre de la primera promoció del Grau Superior de Disseny i Moblament del Josep Brugulat.

L’institut banyolí ha tancat l’acord de col·laboració per a les pràctiques dels seus estudiants amb les empreses Biggmester Markhus AS i Byhus AS, especialitzades en la construcció de cases unifamiliars amb estructura de fusta, la modalitat més habitual del país. L’objectiu és que l’alumnat aprengui, sobretot, de la figura de l’operari, el professional que assumeix el pes principal de l’obra.

FP dual a l’estranger

Per tal de preparar l’estada formativa, un professor del Departament de Fusteria del Brugulat i un estudiant de Màster de Secundària van viatjar a Bergen per concretar els detalls amb el president de l’Associació d’empreses de la construcció.

Els quatre alumnes del Pla de l’Estany s’allotgen en un alberg juvenil i treballaran de les 7 del matí a les 3 de la tarda -amb una pausa de mitja hora- sense remuneració, ja que les empreses assumeixen el cost de l’estada dels gironins.

Tal com va resumir un professor del Departament de Fusteria i Moble de l’institut Josep Brugulat de Banyoles, Toni Ribó, aquesta experiència es pot equiparar a les pràctiques de la Formació Professional dual, però amb el valor afegit de ser a l’estranger.