L'últim informe de Territori i Sostenibilitat sobre l'accidentabilitat a les carreteres catalanes provocada per animals en llibertat posa de manifest com les comarques de Girona és on es concentren més sinistres d'aquest estil. Un 24,9 per cent dels 8.267 accidents que es van registrar entre 2010 i 2014 van produïr-se a la província, fet que dóna una mitjana anual de 514 topades amb animals a les carreteres de la demarcació. Per alguna raó el cap de trànsit dels Mossos a Girona ja va destacar l'any passat que l'atropellament de senglars representa la segona causa d'accidents de trànsit a les comarques gironines.

Gairebé el 95 per cent dels accidents amb fauna salvatge que es produeixen a la xarxa de carreteres catalana està causat per ungulats (87% senglars, 4,4% cabirols i 1,5% cérvols) i, després de Girona, les comarques de Ponent registren el volum més alt d'aquest tipus de sinistres (18,6%); segueix l'àmbit metropolità (15,7%); el camp de Tarragona (14%); les comarques centrals (13,5%); l'Alt Piriney i Aran (8,6%) i les Terres de l'Ebre (4,7%). L'informe relaciona l'increment dels accidents amb una població més gran de senglars. A Catalunya es cacen uns 40.000 senglars l'any i s'estima que la població se situa entorn als 120.000 individus.

El que s'observa amb l'estudi és que els accidents amb senglar o cabirol es produeixen en estacions diferents. Així, per exemple, en el cas dels primer, la sinistralitat es concentra entre setembre i febrer de les set de la tarda a la mitjanit mentre que en els segons ho fa de març a juny entre les sis i les deu del matí, principalment.

L'informe també quantifica el cost que suposa un accident amb animals, que és, de mitjana, d'uns 8.000 euros, tenint en compte el cost dels danys i altres com els associats a les víctimes o els administratius d'intervenció en accidents, el que suposa un cost d'uns 13,5 milions euros l'any pel conjunt de Catalunya.

Arran de les dades recopilades, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha identificat 158 trams de concentració d'accidents amb ungulats. D'aquests, 36 es consideren prioritaris perquè l'accidentabilitat és més elevada. En aquests punts és on es duran a terme diferents mesures -vegin peça inferior.

Mesures

Per reduir aquest tipus de sinistres a les carreteres catalanes es faran tancaments i passos de fauna, un reforç de les senyals de trànsit que adverteixen de la presència de fauna silvestre i la gestió dels marges de la via per oferir visió als conductors i refugi als animals.