Els veïns de Quart estan més alerta que mai, ja que des de fa dos o tres mesos han notat un increment del nombre de robatoris -o intents- en domicilis del municipi. En la majoria dels casos, els pispes aprofiten que no hi ha ningú dins de l'immoble per accedir-hi forçant una porta o persiana. Un cop a dins, actuen ràpid i s'emporten joies, diners, objectes de valor o electrodomèstics.

L'alcalde de Quart, Pere Cabarrocas, fa setmanes que demana als veïns que estiguin atents, tanquin tots els accessos de casa seva si marxen i avisin ràpidament si veuen algun moviment o activitat estranya. De moment, el consistori té comptats quatre robatoris en els darrers dos mesos. En un dels casos, els lladres van entrar mentre una persona d'edat avançada dormia a l'habitatge. "El problema és que molta gent ha notat que han intentat entrar a casa seva, fins i tot s'han emportat plantes o jardineres, i no ho denuncien", lamenta el batlle.

L'augment d'aquests fets delictius va començar fa uns dos o tres mesos. Fins avui dia s'han registrat quatre denúncies per robatoris a l'interior de domicilis i és probable que n'hi hagin més, tal com ha detallat el batlle.

Els Mossos d'Esquadra han incrementat la vigilància al poble i també a municipis propers com Cassà de la Selva o Llambilles, viles que també han registrat un repunt d'aquesta mena de robatoris. Pel que fa a Quart, els Mossos ja han fet detencions relacionades amb aquests fets.

Tal com indica Cabarrocas, els pispes aprofiten els moments en què els propietaris són fora per cometre els robatoris. Forcen portes, persianes o accessos i s'emporten joies, diners, objectes de valor i electrodomèstics. Són ràpids i sigil·losos.

En alguns casos actuen a ple dia, mentre que en d'altres, com en el robatori que es van dur a terme la setmana passada, els delinqüents van accedir a l'interior de l'habitatge de nit mentre una persona d'edat avançada dormia al seu interior. La dona no es va assabentar de res fins que es va despertar i va comprovar que li havien entrat a casa.

D'altra banda, també s'han registrat robatoris en seus d'entitats bancàries o cases en venda, d'on s'han emportat material. També s'han detectat robatoris de diners o efectes personals de l'interior de cotxes i un repunt pel que fa als intents de robatori.

En alguns casos, els veïns s'han trobat que algú els havia forçat una persiana, havia trencat algun element de decoració o s'havien endut jardineres i plantes del jardí. "Jo el que dic als veïns és que tinguin cura, que vigilin més, sobretot ara que vénen festes majors i durant els mesos d'estiu; espero que si tots posem el nostre granet de sorra es torni a la normalitat i puguem estar més tranquils i segurs", indica l'alcalde.

Preocupació per falsos revisors

I és que aquest repunt de delinqüència preocupa els ciutadans de Quart. Aquesta setmana, diverses veïnes van alertar el consistori i van trucar els Mossos perquè havien vist un grup de cinc joves que trucaven als timbres al vespre per vendre alarmes o fer ofertes d'empreses de gas i llum.

"Es van alarmar i van trucar la policia, els Mossos van anar-hi i van demanar-los la identificació. Finalment, van comprovar que treballaven per les empreses que deien i que tot estava en regla", explica Cabarrocas.

En aquest sentit, l'alcalde agraeix la preocupació dels ciutadans i fa una crida a que tothom avisi ràpidament la policia o truqui el 112 si veu moviments, activitats estranyes o persones amb actituds sospitoses.

Sobretot, cal posar denúncia

Al mateix temps, Cabarrocas insta els ciutadans a denuncair en cas d'haver patit un robatori, sigui del tipus de sigui. "Cal que tots col·laborem, si veuen algú que ronda en hores que no són normals: truquin", demana als veïns.

Així mateix, sol·licita als Mossos que intensifiquin la vigilància al poble, sobretot durant les hores nocturnes i amb agents de paisà. "Sabem que és complicat perquè calen més efectius, però és un poble que està molt a prop de la capital i tenim combinacions ràpides, ja sigui l'autopista, la N-II o carreteres comarcals perquè els lladres puguin fugir i escapar-se fàcilment", lamenta Cabarrocas.