El Call de Girona, un dels més importants del món occidental, va celebrar ahir la inauguració d'un nou centre jueu situat al carrer de la Força número 29. L'espai, creat per la Fundació Jabad Lubavitx i molt especialment pel seu cap, el rabí Libersohn, va començar poc després de les quatre de la tarda i va durar un parell d'hores. L'objectiu és que, més endavant, aquest espai pugui convertir-se en sinagoga.

Globus de color blanc i blau decoraven l'entrada a un petit espai on hi havia, aproximadament, un centenar assistents, alguns dels quals amb una quipà de color fúcsia al cap per tal de celebrar la inauguració.

La música d'un grup de tres instrumentistes i el parlament del director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell, van obrir l'esdeveniment, que va prosseguir amb la tallada de la cinta inaugural per part del gran rabí de Rússia, Berel Pinchas Lazar. Seguidament, entre els aplaudiments del públic, es va col·locar el mezuzà, un distintiu que els jueus posen a la porta de les seves cases i que els recorda la seva responsabilitat envers la societat. El cant popular anomenat shalom i el ball jueu conegut com a ora, també van ser presents en un dia que, en opinió del Gran Rabí de Rússia, "era molt especial".

Els jueus també van gaudir de la seva festa amb menjar kosher, que compleix les instruccions d'aquesta religió i que ha estat autoritzat per una persona amb creences jueves.

Està previst que l'espai que ahir es va obrir sigui una biblioteca i llibreria on les famílies gironines jueves que busquin un punt de trobada puguin estudiar, adquirir llibres o trobar informació judaica. Segons el rabí Libersohn, "la voluntat és fer un centre on realment la gent pugui participar i sentir que, a Girona, hi ha una resposta a les seves necessitats jueves". L'objectiu fonamental, així doncs, no és que la gent s'apropi al centre només per resar, ja que tal com va explicar Libersohn, el centre de moment no serà una sinagoga, sinó que la idea és posar en marxa una sinagoga en una altra part de la ciutat quan sigui possible.

Segons van indicar els responsables del centre, a la ciutat de Girona hi ha unes quatre o cinc famílies amb creences jueves, tot i que als voltants n'hi ha moltes més i els turistes també es poden interessar amb el centre. Segons va indicar el responsable de Cultura de la Fundació Jabad Lubavitx, Sebastià Jané, "el Call de Girona avui, mentre no es demostri el contrari, és el més ben conservat de tot Europa, per sobre del de Praga i, nosaltres pretenem que aquest centre es converteixi en un punt més d'atracció de la ciutat de Girona que enforteixi la gran feina que ha fet el Museu d'Història dels Jueus".

Per la seva banda, Enric Vendrell va recordar que el judaisme, el cristianisme i l'Islam van ser les tres grans religions que van aparèixer al nostre voltant, però que a causa de les guerres i les expulsions, el catolicisme va acabar sent la religió dominant. Tanmateix, segons Vendrell, "ara a Catalunya és diferent i hi conviuen una gran diversitat de religions". "La situació ha canviat radicalment i el govern de Catalunya vol treballar per fer entendre als ciutadans que la diversitat no és una font de problemes, sinó un motiu de riquesa", va indicar. "La inauguració avui d'aquest centre jueu a Girona és, així doncs, per nosaltres, un motiu de riquesa. El Govern està convençut que, aquest, és un acte important per al país", va concloure.