Una guia digital a l'empara del projecte europeu Life proporciona dotze itineraris pels espais de la Xarxa Natura 2000 de Girona, que organitza en sis categories que van del litoral als cursos de rius, aiguamolls, boscos, Prepirineu i capçaleres. El responsable de la iniciativa és Carles Santana, implicat en aquest conjunt d'àrees protegides que representen el ventall d'hàbitats d'Europa.

La Xarxa Natura 2000 té una important presència a Girona i aquesta guia pretén donar-la a conèixer a través d'aquests itineraris que inclouen espais com els Aiguamolls de l'Empordà, Riberas del Baix Ter, Estany de Banyoles, Gavarres, Zona Volcànica de la Garrotxa o les capçaleres del Ter i el Freser.

Les comarques gironines compten amb 29 espais dins d'aquesta àrea protegida que recullen "una biodiversitat fora del comú", tal com explica Santana. La guia ofereix també explicacions sobre cada tipus d'hàbitat, com per exemple els aiguamolls litorals, així com informació pràctica de l'itinerari que va des de la distància al temps estimat que s'inverteix a realitzar el seu recorregut o el grau de dificultat. Les explicacions tenen a veure també amb la fauna i flora i amb accions realitzades per recuperar espècies en aquestes àrees protegides.

El treball realitzat pels responsables d'aquesta iniciativa de protecció mediambiental permet també que els itineraris incloguin entre les espècies que es trobaran els visitants a algunes en risc que han estat reintroduïdes com la tortuga mediterrània.