20 de juny de 2016
20.06.2016

Neix una entitat per dinamitzar les capçaleres del Ter i el Freser

Es tracta d'un grup de veïns i estiuejants que
volen tenir veu en la
gestió del parc natural

21.06.2016 | 07:26
Un moment de la presentació de la nova entitat, Aiguavés.

Ha nascut l'associació Aiguavés, una entitat formada per estiuejants i veïns de Queralbs i de municipis d'aquesta zona del Ripollès amb l'objectiu de dinamitzar i potenciar el territori a través del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser. Els seus membres volen tenir veu en la gestió del parc i tirar endavant un pla de desenvolupament local per millorar l'economia i aspectes socials de la zona. A més, l'entitat s'ha marcat un pla d'acció pel 2016 amb més de 80 propostes concretes com la millora de camins, la neteja del riu Núria, una escola de pastors, un projecte de cooperació i atenció a la gent gran de la zona o un pla de repoblament i habitatge que ajudi a millorar l'alta taxa d'envelliment i despoblació. Compten amb el ple suport de l'Ajuntament de Queralbs i esperen poder formar part del consell de cooperació del parc natural, un dels tres òrgans de gestió de l'ens. La seva voluntat és que el parc natural sigui un revulsiu per a la zona.

L'associació es va presentar el passat dissabte a la sala de Núria de Queralbs davant d'un centenar de persones, entre elles el director de l'estació de Núria. Tenen previst fer una nova trobada informativa a Setcases. Aiguavés és una entitat formada per persones que conviuen a l'entorn del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser. La seva intenció és clara: volen aprofitar el parc per dinamitzar el territori i promoure la cohesió social.

En un principi, l'anunci de la creació del nou parc no va despertar gaires simpaties a la comarca del Ripollès, sobretot a Queralbs, on gran part dels veïns creien que només suposaria més restriccions i cap ajuda per al territori. Segons va detallar el president de la nova entitat, Miquel Nieto, els veïns s'han anat informant i han canviat de parer. "El rebuig era a causa de la desinformació i, a mesura que s'ha anat educant en el que són els processos de figures de protecció, ens hem anat adonant que el parc és una oportunitat", va explicar el president.

Per això, des del primer moment, van tenir clar que la ciutadania de la zona havia de tenir més veu dins de l'ens que regula aquest espai protegit. Per això, van decidir fer un pas endavant i constituir-se com a associació. "Hi ha una frase que ho diu molt clar: si tu no ho fas t'ho faran i una mica és això el que ha passat en altres zones amb parcs naturals. El que volem nosaltres és donar poder als ciutadans perquè pugin influir-hi", va explicar Nieto.

Paral·lelament, durant la trobada, van presentar un pla d'acció pel 2016 amb més de 80 propostes com la neteja i millora de camins, la creació d'una escola de pastors, un festival de música dels Pirineus, la neteja del riu Núria, un projecte de cooperació i atenció a la gent gran o un pla de repoblament i habitatge davant l'alta taxa d'envelliment i despoblació de la zona. A més, tenen previst crear un pla de desenvolupament local per a tota la regió de les capçaleres del Ter i el Freser. "Ens ho permet la llei i el que volem és que tothom hi tingui veu, les diferents associacions, gent que vivim aquí dalt", va detallar el president.

Nieto va ressaltar que la seva intenció és dinamitzar el territori i potenciar-lo creant sinèrgies entre pobles i basant-se en sistemes o fórmules curoses amb el medi ambient o que utilitzin energies sostenibles. De moment, ja disposen del ple suport de l'Ajuntament de Queralbs, que es troba dins de la junta rectora del parc natural. "Queralbs i Setcases estan dins de la junta rectora i de la comissió permanent, nosaltres volem formar part del consell de cooperació, el tercer òrgan que regula el parc", va concloure Nieto.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook