20 de juny de 2016
20.06.2016

Nova tècnica al Trueta per tractar les asfíxies neonatals

Ha adquirit un aparell que refreda el cos del nadó per afavorir la recuperació del cervell per la falta d'oxigen

20.06.2016 | 13:31
L´UCI Neonatal del Trueta, en una imatge d´arxiu.

L'hospital Josep Trueta de Girona aplicarà una nova tècnica per a tractar les asfíxies neonatals. El centre de referència a les comarques gironines ha adquirit un aparell d'inducció a la hipotèrmia per la Unitat de Cures Intensives neonatal. Es tracta d'un aparell destinat a baixar fins als 33 o 34ºC la temperatura corporal dels nadons que pateixen una asfíxia moderada o severa durant el part, per culpa de la qual el seu cervell ha patit una falta d'oxigen.

Els responsables de l'UCI pediàtrica calculen que aquest nou recurs tècnic s'utilitzarà unes 10 vegades l'any. Com a centre de referència que és, el Trueta rep els casos més crítics de tota la Regió Sanitària, on es calcula que un de cada mil nadons que neix pateix algun tipus d'asfíxia durant el part, sigui lleu, moderada o severa. La inducció a la hipotèrmia està especialment indicada només en els dos darrers casos.

A través d'una jaqueta que embolcalla el recent nascut s'activa un circuit d'aigua que rebaixa dos o tres graus la seva temperatura per provocar que el cervell necessiti menys oxigen per treballar, i d'aquesta manera es pugui anar recuperant progressivament de l'asfíxia.

Aquesta hipotèrmia moderada, monitoritzada i sota un estricte control, es manté unes 72 hores fins que d'una manera lenta i programada es torna a pujar la temperatura corporal fins als 36 o 37ºC. Durant tot aquest temps els pares poden estar en contacte amb el nadó de forma permanent. S'ha demostrat que aquesta intervenció terapèutica millora les possibilitats que el recent nascut no tingui lesions cerebrals i augmenta la possibilitat que sobrevisqui sense discapacitats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook