L'Associació Turística d'Apartaments Costa Brava- Pirineu de Girona (ATA) calcula que actualment hi ha 50.000 apartaments legalitzats a tot Catalunya, 22.000 d'ells a les comarques gironines. Es tracta d'unes xifres que situen la demarcació com el territori "líder" pel que fa a llits legalitzats. No obstant això, alerten que són unes xifres baixes, ja que el 60% del conjunt d'apartaments que hi ha a tot Catalunya continua incomplint la normativa. D'aquí es desprèn la reclamació que fan a Airbnb, una plataforma per internet que posa en contacte aquelles persones que busquen allotjament amb d'altres que ofereixen les seves cases o habitacions durant un determinat període de temps.

En definitiva, es tracta d'un clar competidor per als propietaris i empreses que es dediquen a l'àmbit dels apartaments turístics. "En aquest portal s'anuncien immobles sense el número de registre que permet veure que és legal; oferir llits il·legals només fa que generar mala imatge dins del sector i, evidentment, es tracta d'economia submergida que cal evitar", va subratllar el president d'ATA, Lluís Parera.

L'any passat, la plataforma digital Airbnb va portar a la Costa Brava un total de 72.000 persones, un 120% més que el 2014. En els darrers temps, el litoral gironí s'ha convertit en un mercat estratègic per aquesta empresa dedicada a promocionar i oferir apartaments, cases, pisos o habitacions. En concret, a la costa gironina hi ha 5.900 allotjaments anunciats i els ingressos mitjans d'una persona que ofereix casa seva se situen al voltant dels 3.000 euros. Són unes dades que han catapultat Airbnb i que actualment situen aquesta companyia com una de les principals empreses emergents i, al mateix temps, una clara competidora davant les tradicionals associacions d'apartaments turístics.

Actualment, ATA disposa de 125 socis, el que suposa uns 10.000 llits. A les comarques gironines, l'entitat - sense ànim de lucre i que va néixer el 1993- aglutina un 30% de tots els particulars o empreses existents que es dediquen a aquest sector. La idea de l'associació és créixer en els propers quatre anys, arribant als 200 socis a les comarques gironines i doblant el nombre de llits que representen. Tal i com detalla Parera, president d'ATA i membre de la Federació Catalana d'Apartaments Turístics (Federatur), els apartaments turístics són el tipus d'allotjament més gran, en volum, que hi ha a tot Catalunya; més i tot que els hotels.

Federatur va crear-se l'any 2006 amb la voluntat d'agrupar i donar servei a les diferents empreses que constitueixen aquest sector arreu de tot el territori català. Està formada per ATA, l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur) i l'Associació d'Apartaments Turístics de Tarragona (AT), i és l'única entitat federativa representativa del sector d'apartaments turístics a Catalunya.

Tot i que des de la Direcció General de Turisme s'havia proposat legalitzar el mercat en dos anys, a dia d'avui el 60% dels apartaments turístics catalans continuen incomplint la normativa. "Només hi ha un 30 o un 40% del total legalitzat, ho sabem perquè detectem anuncis en portals sense número de registre", detalla Parera.