Els formatgers productors del Bac d'Estiula, que a inicis de tardor van anunciar que marxaven de la casa de Cal Peraire, es quedaran finalment al Ripollès, després d'estar calibrant diferents possibilitats. La parella formada per Joaquim Canal i Gemma Povill han esperat fins a l'inici de l'estiu i l'arribada de la massificació de l'entorn del Torrent de la Cabana, per iniciar el trasllat a una altra població del baix Ripollès, on establiran el seu negoci.

Cal Peraire es troba just a mig camí del Torrent de la Cabana, un indret que en els darrers anys s'ha popularitzat de forma extraordinària per la bellesa del paratge, però que ha acabat morint d'èxit. Durant l'època vacacional i els caps de setmana o ponts, el Torrent es converteix en una zona impracticable pel nombre de persones que s'hi acumulen. La gent de Campdevànol que tenia el costum d'anar-s'hi a remullar han acabat desistint de fer-ho perquè és un espai literalment col·lapsat. Per internet ja s'ha normalitzat la coneixença del Torrent, amb el nom de Las Siete Cascadas.

En Joaquim i la Gemma van decidir marxar-ne perquè la tranquil·litat que en un inici van trobar-hi quan van establir-s'hi disset anys enrere, s'ha pervertit totalment. La producció de llet de les ovelles es va reduir en 2.000 litres durant el 2014 a causa de l'estrès que pateixen els animals. A més ells s'han hagut d'enfrontar reiteradament amb els turistes, que es dedicaven a perseguir ovelles, a aparcar en qualsevol indret de la seva finca, o a insultar-los per creure que eren responsables que l'Ajuntament sancionés els vehicles mal estacionats. Per la seva banda diuen no haver trobat la complicitat de l'Ajuntament de Campdevànol.

La nova ubicació de la formatgeria, que no volen explicar fins que s'hagi completat el trasllat, permetrà que no hagin de vendre's les ovelles. De fet aquesta possibilitat va estar a punt de fer-se efectiva a una explotació de l'Empordà, però finalment van fer-se enrere perquè «sentíem molta pena per haver de vendre-les» s´explica Gemma Povill. El desplaçament suposarà una nova davallada en la producció de llet, i un trauma temporal en els animals, però serà un mal menor fins que s'acostumin al nou emplaçament, molt més tranquil.

En els darrers mesos la tirolina que es va instal·lar a la zona d'Estiula ha estat un nou maldecap per als masovers de Can Peraire. Els crits i fresses que genera aquesta atracció que tenen just al costat de la casa ha incrementat la pressió sobre les ovelles i sobre ells mateixos.

La Gemma també lamenta que no hagin estat convidats a participar en la primera edició de Benvinguts a Pagès, l'activitat per donar a conèixer a productors, restauradors i hostalers rurals, que s'ha celebrat aquest darrer cap de setmana, encara que de totes maneres «amb el caos que patim, tampoc hauríem pogut obrir-los les portes de la formatgeria».