El projecte europeu Life MinAqua, liderat des del 2012 per la Fundació Ramon Noguera, arriba a la seva fi. Després de gairebé 4 anys de desenvolupament, l'equip que l'ha implementat pot demostrar que és possible l'estalvi d'aigua en les instal·lacions de rentat de vehicles, mitjançant l'ús de detergents innovadors i el tractament natural de l'aigua residual. Demà es presentaran els principals resultats assolits en un workshop que tindrà lloc al Parc Científic i Tecnològic de la UdG, i que inclourà una visita a les plantes pilot del projecte al rentat de vehicles de Montfullà.

Els principals resultats obtinguts en els diferents aspectes del projecte són l'optimització del funcionament dels rentats de vehicles que formen part de l'estudi; la formulació de nous detergents i ceres més sostenibles, aconseguint una millor biodegradabilitat dels productes i una toxicitat pràcticament nul·la; la viabilitat dels tres sistemes pilot per tractar l'aigua residual generada pels rentats de ?cotxes i que aquesta pugui ser recuperada i reciclada en les mateixes instal·lacions; i el reciclatge de l'aigua tractada, fent les connexions hidràuliques oportunes entre sistemes de plantes pilot i la maquinària del rentat de vehicles, que ha permès estalviar fins a un 25% d'aigua de xarxa.

Life MinAqua és un projecte europeu cofinançat pel programa LIFE de la UE, amb el propòsit principal d'obtenir una solució tècnica i ambiental que permeti minimitzar el consum d'aigua de xarxa utilitzada en els rentats de vehicles i reduir el volum i la càrrega contaminant de l'aigua residual generada en aquesta activitat. Ha comptat amb un pressupost de 1.288.377€ dels quals 626.859€ han estat aportats per la Comissió Europea. La iniciativa va començar el setembre del 2012 i es donarà per conclosa aquest proper setembre.

El projecte s'ha desenvolupat de forma paral·lela a les instal·lacions de rentat de vehicles que la Fundació Ramon Noguera té a Montfullà (Bescanó, Girona) i a les de Gureak a Sant Sebastià, amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona, IQS i Aqualogy. Es tracta d'un projecte pilot transferible a altres instal·lacions de rentat de vehicles amb característiques similars.