Per iniciativa d'un equip de professionals del centre penitenciari del Puig de les Basses, el conferenciant mexicà Michel Gaymard serà avui a la Biblioteca del penal per oferir una xerrada motivacional a tots els interns. No li ve de nou a aquest actor i presentador de televisió que va iniciar-se en les xerrades a presons al seu Mèxic natal i ha repetit l'experiència en altres centres penitenciaris de Sud-Amèrica.

Encara que la conferència és oberta a tots els interns està especialment destinada als que es troben entre la franja dels 35 i 40 anys i que són, en general, els que acostumen a plantejar-se un canvi immediat en la seva vida. De fet, aquest és un patró que els equips tècnics del centre penitenciari han detectat que es produeix de forma habitual i preveu dues vessants: o bé les persones que han estat llarg temps al marge de la llei opten per dedicar-se a un tipus de delinqüència de baixa intensitat o opten per centrar-se en l'estabilitat familiar i deixar enrere aquesta vida per complet. I són aquestes ganes de canvi vital les que intenten impulsar els professionals del centre.

Gaymard ha impartit conferències, tallers i seminaris en presons i hospitals d'Uruguai, Veneçuela, Colòmbia, Argentina, Bolívia i Espanya tractant de mostrar als interns que és possible la rehabilitació. Fonamentalment, les seves xerrades posen de manifest que la percepció que un té del món és la conseqüència que un té de la seva pròpia identiat i es dedica a compartir formes de pensar per provocar el canvi.

Gaymard, nascut el 1978, ha treballat com a professor de desenvolupament humà a l'Associació Mexicana de Nens Robats i Desapareguts, l'Hospital Nacional de Malalties Respiratòries de Mèxic.

D'altra banda, també avui el conseller de Justícia, Carles Mundó, farà una visita institucional al centre penitenciar per conèixer el personal i veure les instal·lacions de primera mà.