El mosquit tigre (aedes albopictus) ja fa anys que està ben instal·lat a les comarques gironines. Fins al punt que els experts ja no parlen de si hi haurà o no incidència d'aquest insecte invasor, sinó com d'elevada serà aquesta. I aquest any la incidència es preveu "massiva", a tenor de les paraules del cap del Servei de Control de Mosquits de la badia de Roses i el Baix Ter, Eduard Marquès. En declaracions a la Cadena Ser, aquest expert assegura que només falta un ingredient perquè el còctel vingui carregat: la calor. De moment, segons Marquès, es compleixen totes les condicions perquè el Tigre criï de manera abundant. Les pluges han regat els boscos i els han deixat plens de bassals i tolls d'aigua, l'ambient preferit de l'insecte per pondre els seus ous.

Els bassals urbans també compten: plats de testos, galledes, regadores, basses, pous, safrejos... Tot recipient amb aigua és una potencial bomba de rellotgeria per disparar la natalitat dels aedes albopictus, la picada dels quals és molt més virulenta que la dels mosquits comuns, i a més tant de dia com de nit.

El detonant per fer esclatar tota aquesta dinamita invertebrada no és altra que la calor, i quanta més millor. Un fenomen inevitable per raons òbvies atès l'època que vivim, però que enguany els meteoròlegs preveuen més abundant que de costum.

Segons Marquès, amb molta calor la població "basal" de mosquits es traduiria en un exèrcit d'insectes preparats per fer la guitza a la població: "es crearia una gran població a partir d'agost quan vénen les tronades de tarda, aquelles de finals d'estiu. A partir d'aquell moment sí que podríem tenir unes eclosions massives amb molta agressivitat que podria durar tot el mes de setembre".

Els consells dels menuts

Davant d'aquest panorama, el Servei de Control ha volgut donar un toc d'alerta a la població perquè extremi la vigilància i faci "els deures" en la mesura del que pugui. Sobretot a l'hora de buidar l'aigua dels recipients urbans per minimitzar les possibilitats de cria.

La clau de volta la tenen els més menuts. Les campanyes informatives sobre el mosquit tigre a les escoles han permès formar a 50.000 alumnes en la detecció i prevenció de l'insecte. Els coneixements dels escolars adquirits a l'aula, juntament amb les campanyes informatives i preventives dels ajuntaments i administracions catalanes poden resultar vitals per evitar que aquest estiu el mosquit tigre es posi les botes amb la nostra sang.