Recta final de la remodelació de la Casa de les Vídues de Llagostera. Després de més d'un any i mig de treballs, l'empresa encarregada té previst finalitzar les obres el 15 de juliol. Actualment, estan acabant de pintar les sales i falta col·locar el paviment.

D'entrada, l'Escola d'Art Pere Mayol, l'Espai Jove CLV i l'Aula Reaprèn, conjuntament amb el consistori de Llagostera, ja han posat data per a la reobertura d'aquest edifici emblemàtic que a partir d'ara acollirà l'espai jove de la vila, l'escola de belles arts i disposarà d'aules polivalents informatitzades i d'un servei de bar a la planta baixa. La inauguració de la renovació de la Casa de les Vídues serà el 10 de setembre amb una jornada lúdica i festiva familiar que comptarà amb tallers, espectacles i concerts a la plaça de la Llibertat. La tercera fase del projecte, que tenia previst remodelar uns locals propers, podria fer-se de cara al 2017.

Ara fa uns 5 mesos van arrencar els treballs de la segona fase del projecte, la més complexa, després de resoldre els problemes d'accessibilitat a l'edifici tot creant un nou nucli de comunicacions -una escala i un ascensor- que es va construir en una porció de terreny adjacent que el consistori va adquirir amb aquesta finalitat.

Nous accessos i serveis

Durant aquesta segona fase s'han eliminat els accessos existents, s'han redistribuït les sales, s'han creat nous espais i uns serveis higiènics accessibles. A més, s'ha renovat completament el sistema d'electricitat, enllumenat, aigua, climatització i s'ha construït una zona de bar a la planta baixa. Les obres tenien un cost de 240.990 euros, sense IVA, que se sumaven als 122.154 de la primera fase de les obres, que es van allargar un any.

A més, el projecte encara preveu una tercera fase, amb una inversió de 49.275 euros, que servirà per adaptar dos espais de Can Roure, situat al davant de la Casa de les Vídues, a l'altra banda del carrer Sant Antoni, perquè acullin despatxos, una zona d'emmagatzematge per al bar i una sala d'exposició. Uns darrers treballs que podrien tirar-se endavant el 2017.

Des del principi, les obres de rehabilitació de l'edifici s'han finançat a través de subvencions i ajudes per part de la Diputació o de la Generalitat amb projectes com el Pla de Barris. "Les obres ja estan a punt d'acabar, només ens queda col·locar el paviment i, per fer-ho, necessitem que no hi hagi humitat", va detallar l'arquitecte municipal autor del projecte de remodelació, Carles Soler.

Actualment, els treballadors s'encarreguen d'acabar de pintar les sales i col·locar els elements. "Les condicions per col·locar el paviment ja gairebé es compleixen i, si no falla res, la previsió de l'empresa és tenir completament acabats els treballs el proper 15 de juliol", va detallar Soler. A part dels canvis interiors, també s'ha recuperat la serigrafia que hi havia a la façana exterior de l'edifici. "Hem hagut de refer-ho tot, hi havia un estucat amb serigrafies molt malmès, n'havien saltat parts i altres estaven molt desgastades. Ho hem fet tot de nou", va explicar Soler.

La remodelada Casa de les Vídues acollirà l'espai jove de la vila a la planta baixa. Un lloc de trobada i centre dinamitzador del jovent que compartirà lloc amb el bar. A la primera planta hi haurà dues sales polivalents amb una aula d'informàtica; la segona s'ha reservat per a l'escola de belles arts.

En principi, des del consistori de Llagostera tenen previst reobrir les portes de l'edifici el proper 10 de setembre a les 11 del matí. La inauguració es farà amb una gran jornada lúdica i festiva familiar a la plaça Llibertat de Llagostera. S'han previst tallers, demostracions, espectacles i concerts que serviran per donar a conèixer l'oferta del nou equipament municipal.

Un edifici emblemàtic

Tot i estar abandonada i en ruïnes durant molts anys, la Casa de les Vídues no és un edifici qualsevol. A banda de ser un dels elements més característics de la població, també està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) i protegit pel Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic de Llagostera. Es creu que van construir la casa al segle XVI per encàrrec dels propietaris rurals de Can Boada. L'habitatge estava destinat a les dones de la família que, en enviudar, deixaven el mas per estar més a prop de l'església. D'aquí es creu que va sorgir el nom de Casa de les Vídues. Entre 1975 i 1982 ja es va fer una primera rehabilitació.

L'agost de l'any passat, durant les obres de la primera fase de la remodelació, es van descobrir dues sitges medievals d'entre els segles IX i XIII a l'interior de l'edifici, els vestigis arqueològics més antics que s'havien trobat mai a la vila. Tot i això, després de catalogar-los, fotografiar-los i registrar la descoberta, els tècnics van tornar a tapiar les restes. "No tenien molt d'interès i els experts van creure que no valia la pena preservar-les. No obstant això, s'ha deixat constància de la troballa", va explicar el regidor d'Urbanisme de la vila, Sergi Miquel.