Els treballadors del transport sanitari de les comarques gironines van desconvocar ahir «in extremis» la vaga prevista per avui. És la segona vegada en un mes que els sindicats del servei d´ambulàncies convoquen i posteriorment anul·len una protesta, ja que ja van tirar enrere una aturada prevista per al 30 de maig per a denunciar les condicions laborals imposades per la nova adjudicatària del servei, Transport Sanitari de Catalunya (TSC).

Segons van explicar fonts del Sindicat del Transport Sanitari de Girona, la força majoritària al comitè d´empresa, durant el matí d´ahir representants sindicals i de l´adjudicatària es van reunir en un arbitratge del Tribunal Laboral de Catalunya i van aconseguir arribar a una entesa «in extremis». «Hem arribat a un preacord aquest matí que esperem que s´acabi formalitzant al llarg del vespre», va explicar un portaveu del sindicat, indicant que l´empresa havia posat sobre la taura un canvi de calendaris que respectava «uns mínims» aprovats pels empleats.

La protesta prevista per avui i a la qual estaven cridats uns 500 treballadors, estava convocada pel Sindicat del Transport Sanitari de Girona i CCOO, mentre que la UGT i el TSU de l´Alt Maresme se n´havien desmarcat.

Després de tirar enrere l'aturada prevista per al 30 de maig, i emplaçar-se a seguir negociant, els representants de la plantilla van convocar la protesta assegurant que les postures entre les dues parts seguien enrocades sobretot al voltant de dos punts. Per una banda, els calendaris que proposava l´empresa i que a parer dels treballadors comportaven «mobilitat de treballadors innecessària», i per l´altra, la jornada de treball anual.

El sindicat criticava que, per cobrir els reforços d'estiu i les vacances de la plantilla, la nova adjudicatària volia implantar «jornades excessives al juliol i a l'agost». I que passada l´activitat forta dels mesos d´estiu, volia moure treballadors de lloc «sense que l'empresa es vulgui comprometre a què puguin recuperar les seves condicions laborals anteriors al canvi».

L'organització sindical temia que, amb aquesta maniobra, TSC intentés modificar llocs de treball rebaixant-los la categoria laboral, una opció que «ja ha aplicat a altres territoris on també és adjudicatària» del servei de transport sanitari.

El sindicat protestava sobre la decisió del TSC de modificar a partir del juliol els horaris del personal del transport urgent (un 80% del total de la plantilla), reduint de quatre a tres els dies de festa per cada 24 hores de guàrdia. Una mesura que, segons els representants de la plantilla podria deixar sense feina una vuitantena de treballadors.

«Segons els calendaris que ens han presentat, aquests vuitanta treballadors no salten d´enlloc, i és un dels factors que ens ha fet decidir per desconvocar la vaga», explicaven ahir fonts sindicals.