Canigó Grand Site és una mancomunitat que aglutina 64 municipis del Vallespir, Conflent i el Rosselló, membres del consell departamental d'aquesta zona i entitats relacionades amb el medi ambient. Des d'aquesta institució, que treballen per defensar i promoure tot el territori que envolta aquest cim emblemàtic de 2.786 metres, volen posar fre a l'accés amb vehicles motoritzats al Canigó.

L'entitat engloba un territori de més de 100.000 hectàrees. Des de fa uns anys, durant els mesos de juliol i agost, els turismes individuals no poden accedir a la part més alta de la muntanya sense autorització.

D'aquesta manera les administracions volen prevenir incendis i protegir el medi ambient de la zona. «Els vehicles i la muntanya no són compatibles; calia arreglar tot això», detalla Jaume Taurinya, vicepresident del Canigó Grand Site. Ara, des d'aquesta entitat ressalten que de cara als propers anys - i amb l'aprovació del territori- volen restringir l'accés de vehicles individuals a partir dels 1.500 metres durant els 365 dies de l'any. D'altra banda, treballaran per afavorir i promocionar l'accés a peu o amb mitjans més sostenibles.

Aquest ha estat un dels temes que s'han tractat aquest cap de setmana durant la presentació de la temporada turística de la destinació Canigó.