El botulisme és una malaltia greu, en ocasions mortal. La produeix un gèrmen anomenat Clostridium botulinum, que pot trobar-se sobretot a la terra i també en l'intestí de les persones i dels animals o altres llocs. És un microorganisme amb una àmplia difusió en la naturalesa.

El Clostridium botulinum és capaç d'elaborar la toxina botulímica, que és un dels verins més actius que es coneixen i que roman en l'aliment sense alterar-ho a simple vista. El botulisme apareix per la ingestió d'aquesta toxina.

Normalment, el botulisme es produeix després del consum de conserves casolanes, principalment en conserves d'espàrrecs, mongetes verdes, pèsols, etc. En general, aliments poc àcids (amb un ph per sobre de 4,5).

És precisament en aquest tipus de conserves on el Clostridium pot desenvolupar-se i elaborar la fatal toxina.

Símptomes del botulisme

Els símptomes del botulisme solen aparèixer entre les divuit i trenta-sis hores posteriors al consum de l'aliment. La toxina botulínica bloqueja l'acetilcolina, per la qual cosa es paralitzen els músculs i apareixen problemes respiratoris, podent arribar a la parada cardiorrespiratòria.

A més, pot aparèixer dificultat en la deglució, visió borrosa, diplopia o visió doble, cansament, atàxia i fins i tot símptomes gastrointestinals com a vòmits i diarrea.

A simple vista, no pot advertir-se la presència de la toxina botulímica en una conserva.

Quan el consumidor menja aliments amb toxina botulínica no pot detectar la seva presència perquè l'aliment pot tenir un gust agradable igual que una conserva sense toxina, ja que no modifica el seu color, olor ni sabor.

Recomanacions a l'hora de consumir conserves

Escalfant directament els aliments durant almenys 10 minuts i a 80 graus o més es destrueix la toxina botulímica i és un segur per a la nostra salut.

És aconsellable rebutjar pots oxidats, abombats, amb el contingut acidificat, aquells en els quals sospitem qualsevol alteració o, simplement, que no ens ofereixin garantia d'haver estat tractats correctament.

Consumint la conserva abans d'un any de la seva elaboració casolana, també es redueix el risc.