Els agricultors de les comarques gironines preveuen una collita irregular de cereals. Segons dades facilitades per Unió de Pagesos, enguany la producció d'ordi i de blat serà entre un 6 i un 16% major que els últims anys en comarques com el Baix Empordà, Cerdanya, Garrotxa i Pla de l'Estany, mentre que caurà entre un 1 i un 13% al Gironès, la Selva i l'Alt Empordà. Un cas apart serà al Ripollès, on el sindicat preveu una caiguda del 67% de blat i el 55% d'ordi. Pel que fa a la colza, Unió de Pagesos augura per aquest any una collita molt millor que la del període 2012-2014, amb un augment de producció d'entre el 15 i el 73% a totes les comarques menys a la Cerdanya (on cau un 7%).

A nivell de Catalunya, en el cas de la colza, s'estima un augment de la producció del 56%, degut a l'important increment de la superfície conreada per l'aplicació del greening de nova PAC, que obliga els productors de cereals fer rotació de cultius, per tant, a plantar conreus alternatius als ja tradicionals, segons va explicar Santi Caudevilla, responsable de cultius herbacis d'Unió de Pagesos.

En concret, la superfície de colza a Catalunya ha passat de les 8.710 hectàrees de l'any 2014, a les 14.394 d'aquest 2016.

El sud, més perjudicat

Unió de Pagesos estima que la producció de blat i ordi a Catalunya serà aquesta campanya un 8% superior respecte a la mitjana de la collita dels anys 2012 al 2014, tot i amb variacions en funció de la zona. Segons informació recollida per ACN, l'organització agrària parla d'un producció «bona» a la meitat nord de Catalunya, mentre a la meitat sud les temperatures suaus de l'hivern i la manca de pluja han perjudicat el creixement de la planta. Unió de Pagesos, però, adverteix que aquest increment de producció no permetrà als productors compensar la caiguda de preus del darrer any, d'uns 20 euros per tona, als qual cal sumar un augment de costos.

Davant la caiguda de preus, que el sector arrossega dels del 2012, Unió de Pagesos aposta per establir aliances entre el sector productor i la indústria a través d'uns contractes que garanteixin un subministrament per a la indústria a canvi d'un preu adequat per al productor, amb l'objectiu de buscar una alternativa davant la volatilitat del mercat. El sindicat també planteja la necessitat d'orientar la qualitat dels blats i ordis catalans a les necessitats qualitatives més demanades per la indústria (com ara per a fer farina de força).