El primer secretari del PSC de Girona, Juli Fernández, ahir va negar que el seu partit treballi en un pla B en el cas que fracassi la proposta d'un referèndum sobre la reforma constitucional i, alhora, va afegir que la seva ponència política en va ser simplement un estudi de les alternatives.

Fernández va explicar que, per als socialistes gironins, malgrat que el congrés de la formació del proper novembre tindrà caràcter ordinari, serà extraordinari, atès que Girona és la província catalana on el sobiranisme té més pes.

El líder del PSC a Girona va parlar a favor d'obrir un «debat d'idees» i va alçar la bandera de la «unitat» dels seus davant «la proposta de reforma constitucional en clau federal que es convertiria en una consulta a tot l'Estat».

No obstant això, Juli Fernández va puntualitzar que «si no es guanyés l'esmentat referèndum a Catalunya, s'haurien de cercar alternatives» i va admetre que una de les quals podria ser un plebiscit d'independència com el que va tenir lloc al Canadà.

Fernández, batlle de Palafrugell, va confirmar que els socialistes de Girona aniran «amb aquesta mentalitat» al congrés de novembre i va matisar que la via canadenca hauria de passar sempre pel diàleg entre Catalunya i Espanya.

«No hi ha pla A ni B, només hi ha un pla, però s'han de cercar sortides si no prospera, perquè no ens podem quedar aturats», va indicar Fernández, «aquest debat ha d'existir per polir la proposta final».

De tota manera, Juli Fernández va expressar el seu convenciment sobre el fet que el referèndum de reforma constitucional rebria l'aval català «si garanteix el blindatge de competències i el tema fiscal».

Fernández no va voler «ni sentir parlar» d'una consulta unilateral d'independència, «perquè el país no la necessita», però va reiterar que «el que no es pot assumir és que si des de Catalunya no es dóna suport a la proposta que es realitzi es digui que no passa res».

El primer secretari dels socialistes de Girona va concloure que assumir que s'hauria de cercar una sortida en cas de rebuig a la reforma constitucional dóna «credibilitat» al PSC.