Dos vigilants de Renfe acaben de ser condemnats per retenir de forma il·legal i agredir un viatger el 22 de novembre el 2005 quan feia el trajecte entre Barcelona i Girona, on anava a fer unes gestions a l'Audiència Provincial. El revisor del comboi també ha quedat condemnat per un delicte de coaccions.

La víctima és l'advocat Xavier Asensio Castro a qui, segons ha pogut quedar provat, abans d'arribar a l'estació de Caldes de Malavella, el revisor Roberto G.A. li va demanar per segon cop el bitllet. L'home s'hi va negar perquè considerava que era «discriminatori i injustificat». A partir d'aquí, el revisor va alertar els vigilants de seguretat del tren i hi van anar Alberto L.G. i Jorge R.M.

Li van requerir de nou el bitllet però en negar-s'hi va començar una discussió verbal. Després, el vigilant Jorge li va donar una empenta i la víctima va caure contra els seients. A més, la sentència relata que està provat que se li van posar a sobre -com han ratificat els testimonis-. El viatger, per evitar que anés tot a més, va mostrar el bitllet però no va servir, perquè el van voler fer baixar a l'estació de Caldes. El revisor i els vigilants, però, van decidir continuar el trajecte fins a Girona perquè els altres passatgers del vagó van defensar la víctima. Revisor i vigilants van alertar la Policia Municipal de Girona per tal que identifiqués el passatger.

Quan van arribar a la ciutat, la víctima va sortir corrents del vagó però els dos vigilants el van retenir. I el van portar a una habitació petita dels serveis de neteja. Li van tenir «uns deu minuts amb la porta tancada i contra la seva voluntat».

El jutge assegura que els dos vigilants van «maltractar físicament i verbalment» Asensio. Li van adreçar expressions del tipus «fill de puta» o «hauries d'haver-te enfrontat amb nosaltres com un home i no demanar ajuda a la gent com un 'marica'». També destaca que el van colpejar.

Durant el succés, els viatgers del comboi van veure els fets i en el judici oral, van explicar el que havia succeït, donant la raó a la víctima. De fet, van ser els usuaris del tren que es van concentrar davant l'habitació on se'l va detenir il·legalment. La vigilant de l'estació també era a fora però el jutge l'ha absolt en considerar que ella no sabia què va passar al tren.

Els testimonis dels fets van destacar durant el judici, com explica el jutge en la sentència, que des de dins de l'habitació «se sentien crits» i que la víctima quan en va sortir ho va fer «plorant, amb els cabells alterats i dient que li havien pegat». Una testimoni va destacar que l'advocat tenia «vermells». El magistrat conclou l'existència de «lesions lleus consistents en erosions i contusions en la regió de l'estern i el dors de la mà esquerra i contusions vàries».

Imatges esborrades

Per poder aclarir els fets, el jutge va demanar imatges de les càmeres de seguretat de l'estació de tren de Girona però assegura que Adif els va indicar que «havien estat esborrades». Un fet que segons el magistrat «no pot deixar de considerar l'existència de mala fe» per part de la companyia, respecte a les gestions a fer per conservar i facilitar les imatges. També insisteix que quan va arribar la Policia Municipal al lloc dels fets, es va alliberar a l'advocat. Però destaca que «no consta cap informe ni minuta» dels fets per parts dels agents.

La sentència no és ferma i els acusats poden interposar un recurs d'apel·lació en deu dies.