El magistrat del jutjat d'instrucció 21 de Barcelona ha decretat presó provisional sense fiança per a 7 dels 8 detinguts dimarts en l'operació Variola contra la màfia russa i ucraïnesa. Pel que fa al vuitè detingut, de nacionalitat espanyola, el jutge li ha retirat el passaport i li ha prohibit sortir de l'Estat.

Es tracta de ciutadans d'ambdós països i entre els arrestats hi ha Stepan Txernovetsky, fill de l'exbatlle de la ciutat ucraïnesa de Kiev, Leonid Txernovetsky (considerat el 2014 una de les 100 persones més riques del seu país). Va ser arrestat a la Costa Brava per la Policia Nacional i els Mossos dimarts passat. En els escorcolls a les dues poblacions de la Costa Brava -s'Agaró i Sant Feliu de Guíxols- els policies també van intervenir una desena de cotxes.

Les diligències del cas, que estan declarades secretes, estan obertes pels delictes de falsificació de documents, d'organització criminal i blanqueig de capitals, segons informa el TSJC. De les 11 persones que havien arrestat, només 8 van passar finalment a disposició judicial. Els integrants del grup criminal són majoritàriament ciutadans russos, ucraïnesos i armenis, instal·lats a la ciutat de Barcelona.

La investigació va mobilitzar agents dels Mossos i de la Policia Nacional que de forma conjunta amb l'Agència Tributària van desmantellar l'organització.

En total, la Fiscalia especial contra la Corrupció i el Crim Organitzat va ordenar la detenció d'onze persones. A més, es van autoritzar 16 entrades i registres -tres d´elles a la Costa Brava- i el jutge també va acordar el bloqueig de nombrosos comptes bancaris i l'embargament d'un gran número de béns mobles i immobles.

L'activitat de l'organització consistia a comprar i a crear empreses que, immediatament després de la seva constitució, incorporaven capital d'empreses estrangeres. Posteriorment, el grup criminal invertia els diners en l'adquisició de béns immobles a Espanya. També es van detectar préstecs que no eren reals per justificar les injeccions de diners a les empreses per a la contractació de béns.