La vespa asiàtica, que s'estén a un ritme de 50 quilòmetres per any a les comarques de Girona i al conjunt del nord de l'Estat i que captura entre 25 i 50 abelles cada dia, figura en la primera llista d'espècies invasores de la UE que la Comissió Europea va aprovar el dimecres 13 de juliol.

Confirmada la seva presència al país per primera vegada el 2010, la vespa velutina, nom científic de l'insecte, genera importants perjudicis al sector apícola, atès que acaba amb els ruscs en poc temps. A més, fa mal a la biodiversitat i crea alarma social perquè molts dels seus nius, de fins a un metre d'alçada i 0,8 de diàmetre, apareixen en entorns urbans.

A més de les comarques de Girona i altres punts del nord, l'insecte també s'ha detectat a les Balears, la Rioja i Castella i Lleó.

La vespa asiàtica no és l'única espècie implantada a l'Estat que apareix en el llistat de 37 animals, plantes, fongs i microorganismes elaborat per la Comissió Europea, ja que també apareixen la tortuga pintada, el cranc vermell, la granota toro i la llúdriga rosegadora.

D'altra banda, l'executiu comunitari va destacar la presència a Espanya del jacint d'aigua, una de les plantes aquàtiques invasores més perilloses en l'àmbit mundial, ja que suposa un risc per a l'agricultura, la seguretat pública, la generació d'energia hidràulica, la qualitat i quantitat d'aigua i la salut de les persones. Segons va indicar la Comissió Europea, la flor s'ha convertit en una pesta al pas del riu Guadiana per Espanya i Portugal, ha arribat tant a Itàlia com a Grècia i podria afectar el conjunt de la regió mediterrània. Només Espanya ha gastat 14,7 milions d'euros a eradicar aquesta planta al Guadiana.

Les espècies incloses en la llista provoquen danys mediambientals en una escala que requereix la intervenció dels socis comunitaris per frenar la pèrdua de biodiversitat i les conseqüències econòmiques.

Així, les espècies invasores incloses a la llista seran sotmeses a restriccions en la possessió, importació, venda, alimentació i cria. Igualment, es demanarà als Estats membres que adoptin mesures concretes per a la seva prevenció, detecció primerenca i eradicació, així com per gestionar les espècies ja esteses al seu territori.

A més, els zoològics no podran adquirir animals i plantes que estiguin incloses en el document una vegada les que ara tenen hagin mort, mentre que les botigues de mascotes disposaran de dos anys per vendre les espècies o transferir-les a establiments no comercials.

El document s'actualitzarà de forma regular per incloure noves espècies que danyen els ecosistemes europeus, va indicar la Comissió. Les restriccions establertes, juntament amb la llista, entraran en vigor vint dies després de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Unió Europea.

D'acord amb l'Executiu comunitari, a la Unió Europea actualment hi ha a prop de 12.000 plantes, animals, microorganismes i fongs que no són naturals dels ecosistemes del continent. El 15% d'aquestes espècies són invasores, encara que la quantitat està augmentant a gran velocitat, va especificar la Comissió.

"Estem actuant davant d'un problema que no pot ser ignorat, ja que costa a la UE al voltant de 12.000 milions d'euros cada any", va explicar en un comunicat el comissari de Medi Ambient, Karmenu Vella, que també va subratllar la necessitat d'actuar en l'àmbit comunitari i no de forma individual.