Sis eugues que pasturen al pla d'Anyella de Toses (Ripollès) han patit, en dos episodis diferents, l'atac d'un desconegut que els ha obert un tall net a l'espatlla dreta per on passa a bastament un puny humà.

El primer cas va passar fa dotze dies, quan els pastors van detectar talls en dues de les eugues. Dos dies més tard van descobrir que una altra euga també havia patit la mateixa agressió, i van interpretar que no se n'havien adonat, però que hauria estat fet el mateix dia que a les altres dos.

L'última agressió

Divendres passat es van reproduir els mateixos fets, amb tres animals més ferits. Cinc de les eugues afectades són de dos propietaris de la Cerdanya, mentre que l'altra és d'un pastor de Campdevànol.

Joan Picas, de la casa de Cal Magnet, no s'explica els fets. Hi ha barrinat durant dies i creu que podria tractar-se d'un cas «d'enveja», però és incapaç de sospitar de ningú en concret. Ara mateix, Picas té quaranta-vuit anys i des dels catorze que fa la mateixa feina. «Mai no havia vist res igual», va explicar, desoncertat.

Descartat l'atac d'un ós

Les agressions ja han estat denunciades al Mossos d'Esquadra. Inicialment, algú va apuntar que podria ser per l'atac d'un ós, però ho han descartat perquè al Pla d'Anyella mai se n'hi ha vist cap. Les eugues s'utilitzen per a engendrar poltres que, més tard, són destinats al consum humà.

A dia d'avui, l'euga propietat de Joan Picas la té la seva veterinària, que se l'ha endut a casa seva per cuidar-la mentre no estigui curada de les ferides que li van infringir.