Els sindicats de l'ensenyament públic, tots els representats a la Junta de personal docent no universitari de Girona, han decidit començar el curs 2016-2017 amb dues reivindicacions clares al Departament: revertir les retallades i cobrir les vacants des del primer dia. Aquest últim punt s'exigirà, de manera específica, de l'1 al 7 de setembre, la primera setmana de feina per a mestres i professors als centres educatius.

Aquesta campanya de mobilitzacions s'adreça a docents, els seus promotors (Ustec·STEs, CCOO, Aspepc-SPS, UGT i CGT) la van acordar abans d'acabar l'últim curs i aquest mes l'estan difonent entre els implicats, amb l'0bjectiu que quan s'incorporin a la feina.

El calendari fixat pels sindicats preveu una primera setmana de setembre amb accions per exigir substitucions des del primer dia de classe, des del mateix moment que es produeixen les baixes.

Assemblees i protestes

També preveu assemblees de treballadors d'escoles i instituts, per a centres i per a zones educatives, fins al dia 15. Una arrencada de les classes, el dilluns 12 de setembre, amb presència de pancartes, concentracions, cassolades i les samarretes grogues que identifiquen el moviment contra les retallades pressupostàries en educació. I, finalment, una concentració el dimarts 20 de setembre que, de moment, només s'ha convocat a Barcelona.

La primera tongada de protestes del curs 2016-2017 repetirà les demandes que han marcat el tancament de l'últim any escolar, centrades en la recuperació de les condicions laborals anteriors a l'aplicació de les retallades. La crida a sumar-s'hi es fa extensible a tot el personal que treballa als centres educatius públics.

Entre les peticions hi ha el retorn a l'horari de 18 hores lectives per al professorat de Secundària i de 23 per als mestres de Primària i que les baixes es cobreixin des del primer dia, des de l'1 de setembre pel que fa a l'inici del curs.

Des d'Ustec·STEs a Girona van valorar positivament la voluntat d'Ensenyament perquè, enguany, tots els docents substituts siguin al seu lloc de treball entre el 7 i el 8 de setembre -en comptes del primer dia de classe com ha passat els últims cursos-, però consideren que és insuficient perquè aquestes places es podrien determinar en les assignacions telemàtiques de l'agost.

Els sindicats també volen que Ensenyament retiri el pla pilot de nomenaments i la definició de perfils de llocs de treball específics, així com que el professorat substitut cobri el juliol si ha tingut un contracte d'almenys 6 mesos.