L'ONG Banc Farmacèutic, que recull medicaments per a combatre la pobresa farmacèutica, va aconseguir l'any passat prop de 3.000 fàrmacs per a les entitats socials gironines. Concretament, els gironins van cedir 2.973 medicaments durant el 2015, gairebé un 43% més que l'any anterior, quan havien estat 2.082, segons la memòria anual que acava de publicar el Banc Farmacèutic.

Una de les cites més importants del Banc Farmacèutic és la Jornada de Recollida de Medicaments, que es realitza una vegada a l'any de manera simultània en diverses demarcacions de l'estat. El recapte recull medicaments nous que no necessitin prescripció mèdica per a cedir-los després a entitats socials. Durant aquell dia només es recullen els fàrmacs sense recepta que han demanat prèviament les entitats socials, amb l'objectiu de focalitzar esforços en cobrir les necessitats concretes de cada institució.

Entre els productes farmacèutics més sol·licitats per les entitats hi ha els antisèptics i els desinfectants, els analgèsics, els antiinflamatoris, els laxants i fàrmacs contra el refredat, a més d'altres elements de parafarmàcia com termòmetres o apòsits per tractar les cremades.

El valor dels medicaments recaptats a les comarques gironines l'any passat puja a més de 12.400 euros i representen el 85% del total que havien demanat les entitats socials de la demarcació amb qui col·labora el Banc Farmacèutic, que eren gairebé 3.500. En el cas de les comarques gironines, són nou institucions, entre les que hi ha per exemple l'Associació de Dentistes Solidaris de Girona, el centre d'acollida la Sopa, la Fundació Ramon Noguera o la Fundació Autisme Mas Casadevall del Pla de l'Estany.

La jornada soldiària es realitza a les farmàcies que s'hi inscriuen voluntàriament, gairebé una seixantena a Girona, mentre que al 2014 havien estat 38. Hi col·laboren voluntaris -dels 41 del 2014 es va passar a 80 el 2015- i els farmacèutics adherits també fan un donatiu al final de la jornada. L'any passat, els apotecaris gironins van fer donacions per valor de 1.820 euros, segons l'ONG.