Tota l'atenció als pacients d'esclerosi múltiple i malalties neurodegeneratives cròniques se centralitza, des d'aquest juliol, en una unitat instal·lada a l'edifici de La República del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, on també es duu a terme la recerca científica i l'activitat docent. Les urgències, les hospitalitzacions i el tractament de les patologies neurològiques agudes continuen a l'hospital Trueta.

L'objectiu d'aquesta unitat és convertir-se en el referent de la regió sanitària de Girona i tractar el 100% de les persones que ho necessitin, de manera que els prop de 80o pacients que atenen cada any -d'una base de dades que puja al miler- arribin a 950. En conjunt, la seva previsió d'activitat anual és d'aproximadament 3.400 visites en diferents especialitats i més de 1.500 sessions per a tractaments.

A prop dels laboratoris

El cap de Servei de Neurologia del Trueta en funcions i el responsable de la Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple Territorial de Girona ubicada a Salt, David Genís i Lluís Ramió, respectivament, van destacar els avantatges que les noves instal·lacions suposen per als pacients: d'una banda, més espais i serveis assistencials, on els professionals treballen de manera coordinada; i de l'altra, la proximitat amb l'Institut d'investigació biomèdica de Girona (Idibgi), la Fundació Esclerosi Múltiple i l'Hospital de Dia de neurorehabilitació i dany neurològic adquirit. «El fet que tots aquests dispositius estiguin en un espai físic molt proper fa que el treball que poguem oferir als nostres pacients i als seus familiars sigui el màxim d'integral, coordinat i eficient possible», va resumir el neuròleg Lluís Ramió. Així com també va concretar que, des d'ara, la mateixa unitat aglutinarà recerca, assistència neurològica, infermeria especialitzada, psicologia, neuropsicologia, rehabilitació, tractaments i exploracions complementàries, com puncions lumbars i recerca.

Per a la Fundació Esclerosi Múltiple, la reordenació d'aquesta unitat és una bona notícia, perquè s'ajusta a «un model on tots els agents podem treballar conjuntament», tal com va assenyalar la seva vicepresidenta, Conxita Tarruella. Ella mateixa va recordar que el 2002 la fundació va iniciar el centre de neurorehabilitació que ara porta l'IAS; llavors, oferia 18 places en les quals es van fer 3.500 estades, que des que el van traspassar el 2009 es mantenen en prop de 5.000.